Fulaste parkeringsplatsen i Sverige korad
Naturskyddsföreningens tävling om Sveriges fulaste parkeringsplats är avgjord. Första plats intas av Eskilstuna och den öde parkeringsplatsen i Årby, en klassisk överdimensionerad 1960-talsparkering. På andra plats hamnar Göteborg med en stor, öppen parkering mitt i stan alldeles vid älvstranden. Falkenberg kom på tredje plats med en typisk torgparkering i den centrala staden. Syftet med tävlingen är att visa vilka stora ytor bilarna tar i våra städer.

– Vi vill prata om bilen och det beroende vi byggt fast oss i. Med tävlingen om Sveriges fulaste parkeringsplats vill vi uppmärksamma att många platser borde vara till för människor i stället för bilar. Det är dags att börja prata om de stora fördelar som finns med ett minskat bilberoende, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
I tävlingen om Sveriges fulaste parkeringsplats hamnade Eskilstuna på första plats med en parkeringsplats i bostadsområdet Årby, som byggdes i samband med miljonprogrammet under 1960-talet. När miljonprogrammen byggdes var bilen i centrum, och för varje lägenhet byggdes också en parkeringsplats. Så många bilar blev det aldrig, och idag är dessa platser ofta stora, ödsliga och ogästvänliga asfalterade ytor. Parkeringen är en klassisk miljonprogramsparkering och ett exempel bland många runt om i Sverige som kan omvandlas till miljöer som ökar trivseln för de boende.
På andra plats hamnade Göteborg med en parkeringsplats alldeles vid älven. I stället för att människor ska kunna ströva längs vattnet, eller att platsen används till bostäder eller grönytor, breder sig en stor asfalterad parkeringsplats ut i de centrala delarna av staden. Dessutom finns parkeringsplatsen i ett område med stora möjligheter till kollektiva transportslag.
Falkenberg kom på tredje plats med en typisk torgparkering i en mellanstor svensk stad. På det som en gång var ett centralt torg finns idag en stor parkeringsplats.
– Sedan 1950-talet har bilen bokstavligen invaderat våra städer och vi svenskar har stadsplanerats in i ett djupt bilberoende. Parkeringsplatserna är en del av detta och idag finns det fler parkeringsplatser än människor i Sverige och mer parkeringsyta än bostadsyta. Vi behöver bryta vårt bilberoende och det går att göra med medvetna insatser, säger Beatrice Rindevall.
I tävlingen Sveriges fulaste parkeringsplats valde en jury ut tio finalister ur de bidrag som skickats in av allmänheten, och vinnarna utsågs genom en öppen omröstning. Den som skickat in det vinnande bidraget vinner en cykel, och kommunen får ett diplom.
Här är hela listan på finalisterna:
1. Eskilstuna, Årby
En parkeringsplats som byggdes i samband med miljonprogrammet under 1960-talet. När miljonprogrammen byggdes var bilen i centrum, och för varje lägenhet byggdes också en parkeringsplats. I dag är dessa platser ofta stora, ödsliga och ogästvänliga asfalterade ytor. Parkeringen är en klassisk miljonprogramsparkering och ett exempel bland många runt om i Sverige som kan omvandlas till miljöer som ökar trivseln för de boende.
2. Göteborg, Skeppsbron
I stället för att människor ska kunna ströva längs vattnet eller att platsen används till bostäder eller grönytor breder sig en stor parkeringsplats ut sin asfalt i de centrala delarna av staden.
3. Falkenberg, Stortorget
Typisk torgparkering i en mellanstor svensk stad. På det som en gång var ett centralt torg finns idag en stor parkeringsplats.
4. Uppsala, Fyristorg
Det som skulle kunna vara en levande torgmiljö överlåts i stället till bilförvaring som bidrar till att göra det osäkert att gå eller cykla i centrum.
5. Sundsvall, Birsta City
Vanligt externt handelsområde som med sin lokalisering bygger in bilberoende i staden.
6. Karlskrona, Handelshamnens parkering
Attraktiv central mark precis vid vattnet, som används till bilförvaring i stället för att potentialen nyttjas till sådant som skapar välbefinnande.
7. Umeå, Skeppsbron
Den vackra platsen vid älven skulle kunna användas till en plats för möten, men används i stället för asfalterad bilförvaring.
8. Malmö, Davidshallstorg
Det som skulle kunna vara en levande attraktiv stadsmiljö domineras av ytkrävande bilförvaring.
9. Örebro, Peppargatan
Det som skulle kunna vara en attraktiv utemiljö för lek och samvaro i boendemiljön asfalteras i stället och överlåts till privat bilförvaring.
10. Stockholm, Årstaskolan och Värmdö Gymnasium
Det som skulle kunna vara en yta för barns och ungdomars umgänge och fysiska rörelse är i stället stadens skolfastighetsbolags bilparkering för vuxna.
Bilder










Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum