Utan bistånd ökar risken för radikalisering

Dela

Den humanitära krisen, hopplösheten och bristen på rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i Palestina ökar risken för radikalisering. Organisationer som med stöd av svenska biståndspengar arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga för att ge hopp om en annan framtid och verktyg för människor att arbeta för en förändring.

Jabaliya, Gaza 2023.10.11
Jabaliya, Gaza 2023.10.11 Mohammed Zaanoun/ActiveStills Photo Collective

Imorgon 1 december lämnar Sida sin översyn av utvecklingsbiståndet till Palestina, till regeringen. Tillsammmans med sex andra svenska biståndsorganisationer, vill Diakonia komplettera Sidas rapport med en skuggrapport. 

Den 10 oktober i år pausade regeringen biståndet till Palestina. Syftet var att göra en översyn av biståndet till Palestina för att ” säkerställa att inga svenska medel går till aktörer som inte förbehållslöst fördömer Hamas, utför våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot staten Israel eller dess befolkning, som driver en antisemitisk agenda och personer som har samröre med sådana aktörer.” Regeringen ville också se över kontrollerna för att se till att skattemedel inte går till fel aktörer.  

Biståndet får aldrig orsaka skada. Att offentligt ta avstånd från Hamas skulle kunna utsätta våra samarbetsorganisationer och deras familjer för stora risker och innebära ett brott mot den så kallade Do No Harm-principen, som gällt för svenskt bistånd i många år och som ingår i OECD:s rekommendationer. 

– Om regeringen väljer att dra in biståndet till Palestina, skulle det innebära att verka i Hamas och andra milisgruppers intresse, säger Mattias Brunander, generalsekreterare på Diakonia.  

Tillsammans har vi sju biståndsorganisationer samlat en rad exempel på vad biståndet åstadkommer i Palestina och varför ett fortsatt stöd är avgörande för att motverka konservativa och antidemokratiska krafter. Utvecklingsbiståndet syftar också till att förebygga att kriser och akuta nödbehov uppstår. Utan ett utvecklingsbistånd till Palestina kommer det att behövas långt mer humanitär hjälp för att rädda liv och lindra människors akuta nöd och behov. Det minskar både effektiviteten, långsiktigheten och värdigheten i det svenska biståndet.  

Övriga medverkande organisationer är Act Svenska kyrkan, Centerpartiets internationella stiftelse, Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, Kvinna till Kvinna, Olof Palmes internationella center och WeEffect. 

Do No Harm-principen innebär i korthet att biståndsorganisationer ska förebygga och mildra negativa konsekvenser som kan uppstå på grund av humanitära insatser eller utvecklingsarbete.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye