Örnsköldsviks Kommun

Sophi Vejrich är årets Bror Marklundstipendiat

Dela

Konstnären och skulptören Sophi Vejrich, Stockholm, tilldelas 2023 års stipendium till Bror Marklunds minne.

Sophi Vejrich arbetar med ett verk där nederdelen av en skyltdocka tycks trampa i ett träkar med vindruvor
Sophi Vejrich skapar sina verk genom att sammanfog vardagliga föremål i nya kombinationer.

Stipendiet till Bror Marklunds minne 2023 tilldelas konstnären Sophi Vejrich, verksam i Stockholm. Stipendiet består av 30 000 kronor och en utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall.

– Det gör mig väldigt glad och också stolt att det är just ett skulpturstipendium jag får. Det känns också spännande att få ställa ut i Örnsköldsvik, en del av Sverige där jag inte tidigare visat min konst, säger Sophi Vejrich.

I sitt konstnärskap arbetar Sophi med skulptur och tredimensionell konst. Genom arbetssättet assemblage fogar hon samman textil och bemålat trä av både redan befintliga föremål som bearbetas och delar hon själv tillverkar. De enskilda verken använder hon sedan för att bygga upp installationer där de olika delarna tillsammans bildar en gemensam berättelse och en helhet.

– I mitt arbete använder jag mig av många olika tekniker och det är till stor del kärleken till olika material som driver mig framåt. Det är i det tredimensionella uttrycket jag finner störst tillfredställelse och ständigt upptäcker nya vägar att ta, säger Sophi.

Sophi Vejrich tilldelas Bror Marklundstipendiet med följande motivering:
”Med sina skulpturer, ofta sammansatta av vardagliga ting, berättar Sophi Vejrich historier ur det verkliga livet såsom om sorg, längtan och rus. Här finns inga ”vackra grunkor”, för att använda Bror Marklunds egna ord, men tillstånd vi kan känna igen oss i.”

Stipendiet till Bror Marklunds minne är riktat till en i Sverige yrkesverksam skulptör. Stipendiaten, som tillkännages på Husumfödde konstnären Bror Marklunds födelsedag 3 december, utses av kultur- och fritidsnämndens presidium i Örnsköldsviks kommun. Drygt 120 skulptörer sökte årets stipendium.

Nyckelord

Kontakter

Ulf Edberg, konstintendent, Örnsköldsviks museum och konsthall, 0660-885 65.

Bilder

Överdel av docka med huvud i trä, ögonen är markerde med streck, håret är av rött garn.  Dockan är klädd i prickig dress.
I Guess I´m Just a Fantasy - verk av Sophi Vejrich
Ladda ned bild

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye