Naturskyddsföreningen

”COP28 måste leda till kraftigt höjda klimatambitioner”

Dela

Ambitionen i det globala klimatarbetet måste höjas kraftigt för att klimattoppmötet i Dubai ska bli framgångsrikt. Det innebär bland annat ett beslut om utfasning av alla fossila bränslen och att verkställa målet för klimatanpassning. Naturskyddsföreningen kommer att följa mötet digitalt och kan ge dagsaktuella rapporter till media. Här kan du ta del av Naturskyddsföreningens positionspapper med de frågor föreningen kommer att bevaka under mötet.

– Trots att klimatkrisens effekter blir alltmer kännbara så ökar de globala utsläppen. Därför måste det här klimattoppmötet besluta om höjda ambitioner för utsläppsminskningar, samt en utfasning av fossila bränslen och subventioner till dessa, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Världens länder samlas i Dubai, Förenade Arabemiraten, för årets klimattoppmöte COP28 som pågår 30 november till 12 december. Naturskyddsföreningen är kritisk till val av land och ordförande för mötet. Mötet leds av sultan Sultan Ahmed al-Jaber, vd för det nationella oljebolaget, som vill öka sina investeringar i fossilindustrin.

Naturskyddsföreningen deltar inte på plats i år men kommer att följa förhandlingarna digitalt. Föreningen kommer att ge sina ackrediteringar till partnerorganisationer från Kenya och Indonesien. Dessutom kommer Naturskyddsföreningens ungdomsorganisation Fältbiologerna att vara på plats och bevaka frågorna.

– Det är fortsatt mycket viktigt att civilsamhället finns på plats och bevakar förhandlingarna och det är extra viktigt att miljöorganisationer från globala syd och ungdomar är representerade, säger Karin Lexén.

Detta behöver COP28 leverera:

  • Höjda nationella ambitioner

Under COP28 kommer för första gången en så kallad global översyn att presenteras (Global Stocktake) över världens framsteg i klimatarbetet. Därefter ska regeringarna diskutera resultaten. Naturskyddsföreningen förväntar sig att det ska leda till ett beslut på mötet om nya och mer ambitiösa nationella klimatambitioner. De globala utsläppen måste minska med hälften till senast 2030 och nå nollutsläpp senast 2045 för att det ska vara möjligt att nå 1,5-gradersmålet.

  • Stoppdatum för fossila bränslen

Mötet måste fatta beslut om en utfasning av alla fossila bränslen. Det räcker inte med ”nedfasning” vilket mötets ordförande Sultan Ahmed al-Jaber förespråkat. Det är också viktigt att alla fossila bränslen omfattas inklusive dem med teknisk koldioxidinfångning.

  • Verkställande av det globala målet för klimatanpassning

I takt med att effekterna av klimatförändringarna blir allt värre ökar behovet av att klimatanpassa våra samhällen och bygga motståndskraft. Nu måste det tidigare beslutade målet för anpassning omsättas i beslut om konkreta och uppföljningsbara åtgärder. Höginkomstländerna måste också leva upp till löftet om att fördubbla finansieringen till anpassningsåtgärder till 2025.

Läs hela Naturskyddsföreningens positionspapper om COP28.
Läs mer på vår webb om vad Naturskyddsföreningen förväntar sig inför mötet.

Naturskyddsföreningen anordnar även ett sidoevent tillsammans med bland annat Swedwatch om hur klimatfinansieringen ska nå fram till de mest utsatta grupperna. Eventet hålls den 4 december klockan 16:45-18:15 (tid i Dubai), 13.45-15-15 (tid i Sverige) i rum: SE Rum 2. Går även att följa digitalt. Läs mer här.

– Sverige måste ta ett stort ansvar för att driva förhandlingarna framåt och verka för högsta möjliga ambition. Vi är dock oroliga för utvecklingen på hemmaplan, där regeringen tvärtom nedmonterar miljöarbetet och har fattat beslut som kommer leda till ökade utsläpp, säger Karin Lexén.

Följande personer från Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna kommer att bevaka klimattoppmötet och kan svara på frågor från media:  

  • Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, bevakar från Sverige.
  • Marie Stjernquist Desatnik, sakkunnig klimat på Naturskyddsföreningen, bevakar från Sverige.
  • Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna och Regan McEnroe, vice ordförande för Fältbiologerna, på plats i Dubai 6–12 december.
  • Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer med experter inom en rad områden, på plats i Dubai, kontakta pressekreterare Lisa Persson för mer info.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Ladda ned bild
Tobias Larsson, ordförande Fältbiologerna
Tobias Larsson, ordförande Fältbiologerna
Ladda ned bild
Regan McEnroe, vice ordförande Fältbiologerna
Regan McEnroe, vice ordförande Fältbiologerna
Ladda ned bild


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye