Akademikerförbundet SSR

Åklagare ska inte tvångsomhänderta barn

Dela

I en debattartikel på Aftonbladet Debatt och under en pressträff har regeringen idag presenterat sin plan för att öka antalet tvångsomhändertagandet av barn i Sverige. Regeringen säger på en pressträff rakt ut att socialtjänsten inte är experter på kriminalitet, vad regeringen däremot glömmer bort är att socialtjänsten är experter på barn och deras behov.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje
  • Regeringen säger att det finns en uttalad målsättning att fler barn ska tvångsomhändertas. LVU, lagen som reglerar tvångsomhändertagande av barn, är inte en strafflagstiftning utan finns till för att skydda barn och unga som riskerar att fara illa. Nu vill regeringen lägga över ansvaret för en del av omhändertagandet på åklagare, det är olyckligt, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR

Frågan Akademikerförbundet SSR ställer är vilken kompetens menar regeringen att åklagare har för att fatta beslut om omedelbart omhändertagande av barn? Tidöpartierna pekar på att det är kompetensen som brister i socialtjänsten, vi håller inte med. Självklart behövs fler specialister och högre kunskapsnivå men grundproblemet är bristande resurser och en hög personalomsättning. När socialtjänsten inte har tillräckliga resurser riskerar barn att fara illa.

  • Våra medlemmar uppger att de ibland inte kan agera och omhänderta barn på grund av att socialtjänstens budget inte räcker till. Menar regeringen allvar kan de börja med att ge socialtjänsten tillräckliga resurser, säger Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR:s medlemmar i socialtjänsten utsätts redan idag för den värsta påverkanskampanjen som Sverige någonsin utsatts för med lögner om att svensk socialtjänst tar barn från föräldrar på lösa grunder. Det finns ett mycket starkt regelverk som gör att barnets bästa alltid är i främsta rummet. Nu krävs i stället storsatsningar på socialtjänsten, ge dem bättre förutsättningar att både jobba förebyggande och att aldrig missa ett barn som borde omhändertas.

Regeringen föreslår att uppföljningstiden när placerade barn flyttar hem ska förlängas från sex månader till ett år. Det är bra, men kräver också mer resurser. Det går inte bara att lägga på mer arbetsuppgifter utan att också se till att det finns tillräckliga resurser.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye