Sverige får inte arrangera OS och Paralympics 2030
Sverige bjuds inte in till den avslutande dialogfasen om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2030.
-Jag är otroligt besviken. Vi hade ett starkt koncept att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) har tillsammans undersökt förutsättningarna för att arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. Arbetet inleddes i februari och i mitten av juni presenterade de tre organisationerna den förstudie som är grunden för den svenska kandidaturen.
Men på onsdagen kom beskedet att Sverige inte går vidare in i den tredje och avslutande fasen, som kallas målinriktad dialog.
-Vi trodde mycket på vårt nya koncept som baserades på hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. Om IOK inte delar vår vision om hur spel ska arrangeras i framtiden var det klokt att säga till redan nu, säger SPK:s ordförande Åsa Linares Norlin.
- Vi kommer att bygga vidare på den samsyn som kandidaturen gett oss i arbetet med svensk elitidrott genom projektet elitidrott2030. Vi måste optimera befintliga resurser, men också utveckla förutsättningar än mer framåt för förbättrade och mer jämlika möjligheter för morgondagens världsidrottare, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet.
Beskedet från IOK är att det svenska budet hade behövt haft finansiella garantier på plats i ett tidigare skede, trots att det arbetet var den största delen av fas tre.
-Jag är mycket förvånad och mycket besviken. Vi hade en vision om att kunna arrangera OS och Paralympics på ett helt nytt sätt, tyvärr var inte IOK:s nya process mogen för en kandidatur som ville vara hållbar, kostnadseffektiv och demokratisk, säger SOK:s ordförande ans von Uthmann.
-Jag tror inte vi kunde ha gjort den här processen på något annat sätt. Jag vill tacka alla som varit en del av det här arbetet. Jag vill också betona att vi hela tiden haft en mycket god dialog med både politiken och näringslivet i det här arbetet. Det var viktigt för alla att bara gå vidare om vi kunde genomföra spel som var demokratiska, hållbara och kostnadseffektiva. Nu tar vi med oss den goda dialogen för att stärka svensk elitidrott i stället, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann och fortsätter:
-Vi var inte på något sätt ute efter att använda svenska skattebetalare för att finansiera spelen. Det var vi tydliga med mot IOK, mot regeringen och mot näringslivet. Vi är fortsatt övertygade om att spelen hade kunnat bli en katalysator för hela Sverige. Nu blir det tyvärr inte så, säger Hans von Uthmann.
Även Schweiz bud nobbades av IOK. De två länder som finns kvar som potentiella arrangörer av spelen 2030 och 2034 är Frankrike och USA.
Nyckelord
Kontakter
Rebecca FyhrKommunikationschefSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:+(46)70-223 01 90rebecca.fyhr@parasport.seSveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.
Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.
Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.
Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.
Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Susanne Barkholt blir ny sportchef på Sveriges Paralympiska Kommitté14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) stärker sin organisation med rekryteringen av Susanne Barkholt som ny sportchef. Med lång erfarenhet av högpresterande idrottsmiljöer och strategisk utveckling av elitverksamhet tillträder hon rollen med uppdraget att utveckla den paralympiska idrotten i Sverige mot internationella toppresultat.
Åsa Llinares Norlin fick förnyat förtroende som ordförande11.5.2025 11:23:36 CEST | Pressmeddelande
Ett enhälligt förbundsmöte beslutade på lördagen att välja om Åsa Llinares Norlin som ordförande för Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté i ytterligare två år. Fyra nya ledamöter valdes även in i förbundsstyrelsen och viktiga beslut togs gällande vägen framåt för parasporten.
Toyota förlänger samarbetet med Parasport Sverige7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Toyota Sweden förlänger samarbetet med Sveriges Paralympiska Kommitté och Svenska Parasportförbundet i ytterligare två år. Toyota har varit huvudpartner till svensk parasport sedan 2017 och har sedan starten bidragit till den viktiga rekryteringsverksamheten ’Start Your Impossible Camp’ – idrottslägret där den paralympiska drömmen börjar.
Rekordsumma till parasporten när Paralympiatravet avgjordes3.5.2025 20:38:19 CEST | Pressmeddelande
På lördagen avgjordes finalen av Paralympiatravet™ på Åbytravet i Mölndal, strax utanför Göteborg. I samband med loppet stod det klart att årets ekonomiska stöd från ATG® till parasporten totalt blir rekordsumman 2 672 355 kronor.
Alla vinnare på Svenska Parasportgalan 20253.5.2025 00:39:48 CEST | Pressmeddelande
Fredagen den 2 maj prisades de bästa prestationerna och de största förebilderna inom svensk parasport från det senaste året. Här är listan på alla pristagarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum