Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse

Dela

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. 

– Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern.
Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern. Jonas Berglund

– Residenset Jårrh! är ett viktigt led i att bygga ut den konstnärliga infrastrukturen och kunskapsdelningen – så att fler kulturellt viktiga platser och perspektiv får en förstärkt position i den konstnärliga utvecklingen, säger Tina Eriksson Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning.

Residenset kan sökas från första december av konstnärer som identifierar sig som urfolk och som arbetar med koreografi och rörelse med vidgade perspektiv. Sista dagen för ansökan är 16 januari och besked ges i mitten av februari. Residenset sker sommarhalvåret 2024. 

Aejlies och Riksteatern har under två år planerat och förberett residenset. I fjol anlitades fyra urfolkskonstnärer för att reflektera över vad ett residens av det här slaget behöver och hur det kan generera en fördjupad kunskap om urfolkskulturer.

– Det viktigaste är att vi välkomnar konstnärerna till en trygg plats och att de får den frihet de behöver för sitt arbete. Residenset sker i en samisk kontext där konstnären får möjlighet att ostört formulera ett nytt projekt eller utveckla ett pågående arbete. Självklart kommer vi också att uppmuntra den utvalda konstnären att dela sin praktik med fler, på det sätt som känns lämpligt, säger Oskar Östergren Njajta.

Om konstnärsresidenset Jårrh!
Residenset innebär att den utvalda konstnären får en betald vistelse i Tärnaby, med tillgång till arbetslokaler och boende. Tärnaby ligger i den västerbottniska fjällvärlden och nära gränsen till Norge. Residensplatsen kan sökas av konstnärer som identifierar sig som urfolk och arbetar med koreografi och rörelse. Jårrh! betyder dansa eller snurra på sydsamiska. Sista dagen för ansökan är 16 januari. Länk till utlysningen.

Om Aejlies
Samiskt kulturcentrum i Tärnaby som sedan starten 2020 erbjuder en samisk mötesplats, utställningar, kurser i samiska hantverkstraditioner med mera. Residenset Jårrh! som nu startas i samarbete med Riksteatern, är början på Aejlies expanderande residensverksamhet i Tärnaby. Läs mer här.

Om Riksteaterns regionala dansresidens
I nära samarbete med lokala aktörer, arbetar Riksteatern sedan 2015 med dansresidens på olika håll i landet. Professionella utövare får möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer tillsammans med publik och arrangörer på en specifik plats, vilket bidrar till en långsiktig utbyggnad av den konstnärliga infrastrukturen nationellt, men också internationellt. Läs mer här.

Nyckelord

Kontakter

Hanna Kangassalo, kommunikatör för Riksteaterns regionala dansresidens
070-603 89 67
hanna@kangassalo.se

Bilder

Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern.
Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern.
Ladda ned bild
Man in sami clothes
Oskar Östergren Njajta är verksamhetschef på Aejlies, samiskt centrum i Tärnaby.
Ladda ned bild
Kvinna i svart skjorta och glasögon
Tina Eriksson Fredriksson är verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning
Ladda ned bild

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye