Svenska Ishockeyförbundet

Henrik Lundqvist är invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame

Dela

Det är med stor glädje som Svenska Ishockeyförbundet väljer in legendaren Henrik Lundqvist i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.

Henrik Lundqvist hyllas i samband med Juniorkronornas match mot Kanada i Junior-VM fredag den 29 december 2023 i Scandinavium, Göteborg. Prisutdelare kommer vara Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson och Invalskommittén Hockey Hall of Fames ordförande Peter Forsberg.

Henrik Lundqvist spelare, invald som nummer 141 i Hockey Hall of Fame, motivering:

”Det är inte bara en gång, som det ekat kring Madison Square Gardens läktare, "Henrik, Henrik, Henrik." Målvaktsfantomen erövrade NHL, New York Rangers och Manhattan nästan omgående. 15 säsonger i en av NHL:s mest omtalade klubbar gjorde "Henke" närmast odödlig. Hans tröjnummer (30) pensionerades av klubben 2022.

Innan han flyttade over there spelade han för Frölunda fem säsonger, där han vann två SM-guld 2002/2003 och lockoutåret 2004/05.

Henrik är född 2 mars 1982 och är uppvuxen i Åre där han tog sina första skridskoskär i Järpens IF.

Tre säsonger i rad erövrade "Henke" Honken Trophy, som SHL:s bäste målvakt och i samband med SM-guldet 2005 fick han också Guldhjälmen som ligans MVP och Guldpucken.

Han har vunnit VM- och OS-guld och även två VM- och ett OS-silver. Henrik var varje säsong aktuell för att vinna Vezina Trophy som NHL:s bäste målvakt, en utmärkelse han erhöll efter säsongen 2011/2012.

I Tre Kronor har Henrik spelat 96 landskamper, tre OS turneringar, sex VM och två World Cup.

Han utsågs till Tidernas Målvakt och ingick i Tidernas All-Star Team när Svenska ishockeyförbundet firade hundra år med Tidernas hockeygala i Avicii Arena i november 2022.

Som åttonde svensk och första svenska målvakt valdes Henrik in i NHL´s Hockey Hall of Fame i november 2023.”

LÄS MER PÅ HOCKEY HALL OF FAME
Titta gärna in på svensk ishockeys officiella Hockey Hall of Fame

OM HOCKEY HALL OF FAME
Hockey Hall of Fame startades den 13 december 2011. Då presenterades också den förste som valdes in i Hockey Hall of Fame, Sven Tumba.

HOCKEY HALL OF FAMES INVALSKOMMITTÉ
Peter Forsberg, ordförande
Hasse Andersson
Lars Granqvist
Jan Bengtsson
Lars G Karlsson
Stefan Ladhe, sekreterare

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye