Svenska kyrkan Norrköping

Ny utställning i Olai: Rosor

Dela

Från och med söndagen den 1 advent finns fotoutställningen Rosor i S:t Olai kyrka. Fotograf är Kina Rehder. Det var under pandemin som Kina började fotografera rosor, eftersom hon då fick lite mer tid åt sin fotohobby. Rosor har länge förekommit som symbol inom kristendomen, framförallt som en symbol för jungfru Maria.

Foto: Annelie Tollerå

Kina Rehder är en amatörfotograf verksam i Norrköping, som fångar känslor och stämningar i sin utställning Rosor. Projektet föddes under pandemin då hon, liksom många andra fick spendera mer tid hemma. Hon ordnade snabbt en liten enkvadrats fotostudio sitt kök, där hon satsade på att fotografera rosorna i naturligt ljus, som hon väntade in tills det perfekta fototillfället kom. 

En lång resa började för Kina, där hon samlade på rosor av olika sorter och färger, som hon hittade i människors trädgårdar genom att fråga runt och få tips. 

-Det är många som blir glada när de ser fotona, berättar Kina. De allra flesta tycker om rosor och det är roligt att få visa hur vackra och varierade de kan vara. Projektet betyder mycket för mig. Det blev ett sätt att fördriva tiden och att utvecklas under pandemin.

Inom kristendomen har rosen länge varit en symbol för jungfru Maria. Den har fått symbolisera hennes oskuld, kyskhet och ödmjuka sinne. Det katolska radbandet rosenkransen är uppkallat efter henne. Att rosen är en älskad blomma går inte att ta miste på. En röd ros ser vi idag som kärlekens största symbol. 

Utställningen finns kvar i S:t Olai kyrka fram till trettondedag jul. 

Kontakt: kina.rehder@gmail.com (fotograf)

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye