Civil Rights Defenders

Lundinrättegången: Människorättsförsvarare från Sydsudan i Sverige – boka intervju

Dela

Just nu pågår Sveriges genom tiderna största rättegång. Företagsledarna Ian Lundin och Alexandre Schneiter står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i nuvarande Sydsudan. Än har ingen från landet deltagit i rättegången, och få röster har hörts i den svenska medierapporteringen. Vi har nu bjudit in sydsudanesiska människorättsförsvarare som är tillgängliga för intervjuer i Stockholm 4–8 december. Kontakta oss för intervju.

Wikimedia Commons

De senaste dagarna har det hänt mycket i Lundinrättegången som försvårat för målsägande att få upprättelse, vilket rapporterats om i svenska medier. Under nästa vecka har vi besök av sydsudanesiska människorättsförsvarare som kan ge en fördjupad bild och nya perspektiv på: utvecklingen för mänskliga rättigheter i landet, oljeindustrins påverkan på miljö och människor, och vilka spår händelserna under sent 90-tal har satt i vad som nu är världens yngsta land. Vi har även besök från vittnen och målsägande, och det finns möjlighet att intervjua vår expert på internationell rätt, juristen Mikael Ekman. 

Peter Ayei – arbetar med allvarliga människorättskränkningar 

Peter Ayei är advokat och chef för människorättsorganisationen Advocates Without Borders (AWB) i Sydsudan. De försvarar mänskliga rättigheter med hjälp av juridik och ger juridiskt stöd till överlevande av mänskliga rättighetskränkningar. Organisationen tar sig an fall där man stöttar offer för mänskliga rättighetskränkningar och har särskilt fokus på offer från sårbara grupper. Med lagen som verktyg arbetar de för att försvara de rättigheter som fastställts i Sydsudans konstitution, och för att skydda miljön. 

– Det är mycket svårt att få upprättelse för offren för kränkningar av mänskliga rättigheter i Sydsudan. Lokala domstolar har inte jurisdiktion att verkställa lagar som rör skydd av mänskliga rättigheter. Och institutioner som är för svaga för att hantera den utbredda straffriheten gör det svårare för offer för kränkningar av mänskliga rättigheter att få upprättelse. Individer är mäktigare än institutioner. 

James Ninrew Dong – brottsoffer och målsägande i Lundinrättegången 

James Ninrew Dong, 61 år, är moderator för presbyterianska kyrkan i Sydsudan. Han är ursprungligen från Leer i Unity State och har i mer än 20 år arbetat för rättvisa för de som drabbades av kriget i området där Lundin hade sin verksamhet. Han har själv drabbats. 14 av hans släktingar dödades när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen. Hela hans familj fördrevs, kyrkorna han arbetade i brändes ner. Alla i hans flydde. När de kunde återvända efter fredsavtalet 2005 var allt förstört. 

George Tai Kuony – brottsoffer och människorättsförsvarare 

George Tai Kuony Thiech, 40 år, är utbildad jurist från Leer. George arbetar som programchef för Mobile Humanitarian Agency i Sydsudan. I juli 1998, när han var 15 år, attackerades Leer av en milisgrupp allierad med Sudans regering. Han flydde attacken och gömde sig i flodområdet i 17 dagar. När han återvände hem låg det döda människor överallt och allt i staden var bränt till grunden. Hans mamma dödades i attacken. Det var första gången George hade sett döda människor och minnena förföljer honom än idag. 
 
Intervju med George i norska Filter

Gira Maurine Akinyi Alima – arbetar med oljeindustrins miljöpåverkan i Sydsudan 

Gira Maurine Akinyi Alima är chef för Women Initiative for Development Organization (WIDO). WIDO undersöker industrins påverkan på hälsa och miljö i de regioner där i Sydsudan där man utvinner olja. Tillsammans med nationella och internationella aktörer arbetar de för att hålla oljeindustrin ansvarig för sina handlingar och kampanjar för att skydda offren för miljöförorening. 

Gira själv är aktivist för jämställdhet och mänskliga rättigheter och hennes arbete fokuserar bland annat på internationell humanitär aktivism, fredsbyggande, och miljöskydd. Hon är väl insatt i frågor om oljeindustrins påverkan på mänskliga rättigheter och miljön i landet. 

Jackline Nasiwa – arbetar med fredsbyggande och kvinnors ledarskap 

Jackline Nasiwa är en erkänd internationell jurist, specialist inom rättsstatsfrågor och expert på fredsbyggande. Hon är grundare av Centre for Inclusive Governance, Peace and Justice (CIGPJ) som stöttar det civila samhället i kampen för fred och rättvisa. De ger också stöd till överlevare av sexuellt och könsbaserat våld i Sydsudan. Jackline Nasiwa brinner för att främja kvinnors ledarskap och strävar efter ett samhälle som värdesätter mänsklig värdighet, rättvisa och rättsstatliga principer. 

– Situationen i landet, och hela vår historia, är en konstant kamp för mänskliga rättigheter. Det kan inte bli fred i Sydsudan utan mänskliga rättigheter.

Mikael Ekman, folkrättsjurist från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders följer rättegången på plats i Stockholms tingsrätt och publicerar varje vecka rapporter från rättegången

– Det våld som drabbat civilbefolkningen i Sydsudan är fruktansvärt. Det är viktigt att de drabbade får berätta sin historia och kan få möjlighet till upprättelse. Generellt sett har offer för folkrättsbrott och grova människorättskränkningar små möjligheter till rättvisa. Här pratar vi om över 160 000 offer. 32 av dem finns med som målsäganden i Stockholms tingsrätt. Risken är stor att de allra flesta aldrig kommer att få sin sak prövad, säger Mikael Ekman, jurist på Civil Rights Defenders.

Kontakt 

För mer information och för att boka intervjuer, vänligen kontakta Civil Rights Defenders på:   

Telefon: 076 576 27 62 / E-post: press@crd.org   

Vill du även delta på eventet: Lundin Oil and the Path to Justice? 

Den 8 december anordnar Civil Rights Defenders, Global Idé, PAX och Swedwatch ett seminarium om hur de som drabbas av internationella människorättskränkningar kan få upprättelse. Deltar gör såväl vittnen och människorättsaktivister från Sydsudan som forskare och erfarna jurister. Med utgångspunkt i Lundinrättegången undersöker vi vilka möjligheter som idag existerar för att få upprättelse för folkrättsbrott och vilka åtgärder som behövs för att de drabbade ska kunna utöva denna rättighet. Anmäl dig till eventet här

Nyckelord

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Förlust i Arbetsdomstolen: Kvinna nekad arbete på grund av slöja – plagget anses provocera13.12.2023 13:50:01 CET | Pressmeddelande

I dag kom domen i fallet där Civil Rights Defenders stämt en arbetsgivare för att ha nekat en muslimsk kvinna arbete på grund av att hon bar slöja. Arbetsdomstolen gav arbetsgivaren rätt. – Vi är besvikna över domen. Policyer som förbjuder slöja är problematiska ut ett diskriminerings- och religionsperspektiv. Det drabbar muslimska kvinnor oproportionerligt och nekar dem möjligheter på arbetsmarknaden på ett sätt som vi menar står i strid med lagstiftningen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Ny rapport: Ett år med Tidöavtalet – “Det är helheten som oroar”12.12.2023 06:58:00 CET | Pressmeddelande

I dag släpper Civil Rights Defenders en rapport som granskar den utveckling som skett under ett år med Tidöavtalet utifrån ett demokrati- och rättighetsperspektiv. Rapporten släpps samtidigt som Tidöparterna presenterar Tidöavtalet 1.1. – Sveriges demokrati står än så länge stark, men i granskningen ser vi en utveckling som oroar. Ett stort antal förslag och beslut som presenterats det senaste året inskränker eller strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter. Detta är en utveckling som riskerar att försvaga Sveriges demokrati, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye