Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för synnerligen grovt narkotikabrott på internet

Dela

Åklagaren har i dag åtalat en 40-årig man för synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen misstänks ha skapat och drivit marknadsplatsen Flugsvamp 3 under tiden december 2018–november 2021.  Ytterligare två personer åtalas för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Enligt åtalet har mannen varit administratör och ansvarig för narkotikamarknadsplatsen Flugsvamp 3.0 på internet. Marknadsplatsen har möjliggjort för köpare och säljare att bedriva narkotikahandel i Sverige. Affärsidén med marknadsplatsen har varit att narkotikan tas in i Sverige och sedan säljs inom Sveriges gränser.

– På marknadsplatsen har det skett ett synnerligen stort antal överlåtelser av olika narkotiska preparat såsom benzodiazepiner, cannabispreparat, centralstimulantia, hallucinogener, opiater samt annan narkotika, säger senior åklagare Henrik Söderman som är förundersökningsledare.

Brottslighetens sammanlagda värde har uppgått till i vart fall 6 491 bitcoin (BTC). Det motsvarar ett dagsvärde på cirka 2,5 miljarder kronor.

– Brottsvinsten för gärningspersonerna har uppgått till minst 194,73 bitcoin, som har ett dagsvärde på cirka 75,5 miljoner kronor. Vi yrkar på att hela brottsvinsten ska förverkas, säger Henrik Söderman.

Marknadsplatsen var aktiv fram till november 2021, numera är den nedlagd.

Åtal väcks också för grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. Penningtvättsbrotten avser ansvar för transaktioner med kryptovaluta som enligt åklagarens påstående härrör från brott eller brottslig verksamhet.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 17235-21.

Kontakt

Senior åklagare Henrik Söderman är tillgänglig för media i dag kl. 13-14.30, 010-562 54 84.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye