Polisförbundet

”Tydlig vilja att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet”

Dela

Arbetsmiljöverket inledde ett tillsynsärende efter Mats Löfvings tragiska död i februari 2023. Utredningen visade på stora brister i Polismyndighetens arbetsmiljöarbete, vilket lett till skarp kritik och krav på åtgärder från Polisförbundet och Arbetsmiljöverket. Efter Arbetsmiljöverkets föreläggande i augusti har nu Polismyndigheten en handlingsplan för att åtgärda bristerna. 

– Vi ser en tydlig vilja att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet, Polismyndigheten har förstått allvaret och agerat på vår kritik, säger Katharina von Sydow, förbundsordförande i Polisförbundet.

De åtgärder som identifierats ska stärka Polismyndighetens arbete mot kränkande särbehandling och utveckla myndighetens krisstödsarbete. Utbildningsinsatser för att öka kunskapen hos chefer är en viktig del i detta. Polismyndigheten ska också systematiskt sprida verktyg för reflektion i vardagen. En annan åtgärd är checklista för att säkerställa att polisanställda ges rätt krisstöd i utmanande situationer. En struktur för att följa upp arbetet är på plats. De två nationella huvudskyddsombuden har samverkat med Polismyndigheten i arbetet.

– Vi har identifierat risker och tagit fram åtgärder i god samverkan. Nu fortsätter arbetet, Polisförbundet kommer att noga följa upp hur detta omsätts i praktiken på Polismyndigheten, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, Polisförbundet.

Arbetsmiljöverket ger nu beskedet att myndigheten är nöjd med hur de identifierade riskerna ska tas om hand och hur de ska följas upp. Därmed har Arbetsmiljöverket nu avslutat det tillsynsärende som inleddes i februari 2023.

– Det som skett är djupt tragiskt, det här får aldrig ske igen. Vi har under hela processen arbetat för att de allvarliga brister som framkommit ska åtgärdas så att Sveriges poliser kan känna sig trygga med att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar på allvar, säger Katharina von Sydow.

Processen: Den 23 maj 2023 lämnade Polismyndigheten in sin utredning till Arbetsmiljöverket, de två nationella huvudskyddsombuden samt det regionalt samordnande huvudskyddsombudet skickade veckan därefter in sin inlaga till utredningen.
Arbetsmiljöverket kom med en underrättelse den 3 juli. Polismyndigheten gav ett muntligt svar på dessa den 30 augusti och ett skriftligt svar den 31 augusti. Arbetsmiljöverket förelade Polismyndigheten att genomföra vissa åtgärder. Polismyndigheten inkom med en skriftlig redovisning av hur myndigheten skulle genomföra åtgärderna den 15 november. Den 1 december kom Arbetsmiljöverkets utlåtande över Polismyndighetens åtgärder och handlingsplan vilket innebär att tillsynsärendet är avslutat.

Länkar till övriga kommentarer i ärendet:

1 september: Vi kommenterar Polismyndighetens redovisning till Arbetsmiljöverket - Polisförbundet (polisforbundet.se)

3 juli: Polisförbundet kommenterar Arbetsmiljöverkets underrättelse - Polisförbundet (polisforbundet.se)

1 juni: Stora brister i hantering av personalärende - Polisförbundet (polisforbundet.se)

26 maj: Kommentar till Polismyndighetens arbetsmiljöutredning - Polisförbundet (polisforbundet.se)

Kontakter

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

Polisernas arbetsbelastning är ohållbar18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

En av tre poliser rapporterar att deras arbetsbelastning är mycket hög. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan 2022. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet. – Mina kollegor är dedikerade till att förhindra brott och ge brottsoffer upprättelse. Men många poliser har en helt orimlig arbetssituation idag, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.

Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande

Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye