Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Självkritik kring elitidrottsstöd – nytt övergångsstöd införs

Dela

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

–Vi har en tydlig gemensam riktning inom idrottsrörelsen kring utveckling och behov inom satsningen elitidrott 2030. Den är oförändrad efter dialoger med medlemsförbunden. Men vi ser att efter att ha lyssnat på medlemmarna att vi har brustit i tydlighet kring det nya förslaget för elitidrottsstöd. Här behöver vi backa och hitta vägar framåt där vår dialog med medlemsförbunden är tydligare, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsstyrelsen har nu, efter att ha lyssnat in medlemsförbundens synpunkter, beslutat att ett tillfälligt övergångsstöd ska införas för perioden 2024 och 2025 till medlemsförbund som blev utan stöd enligt det preliminära förslaget. Hur detta övergångsstöd ska fördelas och formerna för detta ska beslutas av Riksidrottsstyrelsen i januari månad. Dessutom ska ramar och principer för elitidrottsstödet från 2026 och framåt också ses över.

– Övergångsstödet ger oss och de berörda medlemsförbunden tid att ta fram en tydlig strategi och finansiering. Det ger oss också ännu större möjligheter att ytterligare stärka samarbetet inom elitidrott 2030 bland annat genom ökad samordning av stöd från Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaka för att kunna ta flera gemensamma utvecklingskliv framåt, det här är ett sådant tillfälle, säger Anna Iwarsson.

För mer information kontakta

Anna Iwarsson
Tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
076-344 50 60

Kontakter

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye