Socialdemokraterna

Hushållen före bankerna

Dela

Socialdemokraterna tar initiativ i riksdagen och kräver att regeringen snabbutreder en tillfällig skatt på bankernas övervinster och återkommer med en extraändringsbudget där resurserna används för att stötta hushållen.  

— Det är oerhört tufft ekonomiskt läge i Sverige. 10 års reallöneökningar har raderats ut och många hushåll kämpar och vrider på varenda krona för att få budgeten att gå ihop. Hyrorna och räntorna på bolånen höjs, samtidigt som storbankerna kunnat öka sina vinster på hushållens bekostnad. Nu är de svenska storbankernas vinster högre jämfört med både våra nordiska grannländer och EU, säger Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna.

 Med anledning av det går nu Socialdemokraterna fram med ett utskottsinitiativ som kräver att regeringen tillsätter en snabbutredning om en tillfällig skatt på bankernas övervinster för att finansiera stöd till hushållen under krisen.  

— Det kan handla om ett extra barnbidrag, tillfälligt höjt underhållstöd för ensamstående föräldrar eller en tankrabatt särskilt riktade till hushåll på glesbygden, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson.   

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Socialdemokraterna: Bryt upp skolkoncernerna28.2.2024 10:15:02 CET | Pressmeddelande

Det krävs långt mycket hårdare åtgärder mot skolkoncernernas vinstjakt än vad regeringen utreder. Förslagen är både otillräckliga och verkar skräddarsydda för att stärka skolkoncernernas dominans. Utöver ett totalförbud mot vinster kräver vi att snåriga ägarupplägg och skolpengsflykt förbjuds. Vi vill också bryta upp skolkoncernerna och begränsa antalet skolenheter en koncern får ha. Det är nödvändigt för att stoppa skolkoncernernas expansionshunger och trixande med skolans resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye