SPF Seniorerna

Hemtjänstindex 2023: Så bra är hemtjänsten i din kommun – enligt äldre själva

Dela

Hemtjänstindex är det enda måttet som ger en samlad bild av hemtjänstkvaliteten i landets alla kommuner. Indexet bygger på vad seniorer anser är viktigast i hemtjänsten: information, biståndshandläggning, utförande samt kommunstöd och utveckling. År 2023 finns Sveriges bästa hemtjänst i Halmstads kommun. Resultaten för Hemtjänstindex 2023 presenteras i mer detalj på ett seminarium idag.

Eva Eriksson, förbundsordförande
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

SPF Seniorerna presenterar för andra gången Hemtjänstindex: ett samlat kvalitetsindex för hemtjänsten i alla kommuner utifrån äldres behov och önskemål – från att leta information till biståndshandläggning samt själva utförandet av hemtjänsten och kommunstöd och utveckling.

- För många äldre är en fungerande hemtjänst grundläggande för att kunna leva ett bra och värdigt liv. Hemtjänstindex mäter vad som är viktigast i hemtjänsten utifrån seniorers perspektiv, vilket gör det till ett unikt och värdefullt kvalitetsmått. Indexet främjar seniorers livskvalitet både idag och i framtiden samtidigt som det uppmuntrar kommunerna att arbeta målinriktat med hemtjänsten, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Hemtjänstindex visar hemtjänstens totala kvalitet i kommunerna, det är en sammanvägning av befintlig nationell statistik om hemtjänsten och en granskning av information på kommunernas webbplatser.

- I årets Hemtjänstindex kan vi jämföra utvecklingen från föregående år, och resultaten är hoppingivande. De kommuner som får högst resultat har nöjda äldre, goda resultat i de olika delindexen och arbetar faktabaserat – det vill säga svarar på Socialstyrelsens enkäter, mäter personalkontinuitet och arbetar aktivt med kvalitetsregistret Senior alert. Kommuner som arbetar utifrån beprövad erfarenhet kan alltså märkbart förbättra kvaliteten i hemtjänsten, fortsätter Eva Eriksson.

Eftersom den totala kvaliteten inom hemtjänsten sammanställs per kommun underlättas också jämförelser mellan kommunerna.

- Tack vare Hemtjänstindex finns nu flera kommuner som kan tjäna som förebilder så att kommunerna kan lära av varandra för att förbättra sin hemtjänst. Ju fler som använder verktyget desto bättre, avslutar Eva Eriksson.

2023 års vinnare i Hemtjänstindex är Halmstads kommun. Hela rankingen för Hemtjänstindex år 2023 för landets alla kommuner finns här: https://hemtjanstindex.se/


Seminarum om Hemtjänstindex 2023 idag 5/12
På ett seminarium idag den 5 december kommer Hemtjänstindex och dess resultat att presenteras och diskuteras i mer detalj. Deltar gör Gösta Bucht, projektets vetenskapliga ledare, Sabina Joyau, SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och representanter från vinnarkommunen Halmstad. På länk deltar representanter från Fagersta kommun och Sorsele kommun. Fagersta är den kommun i Sverige som förbättrat kvaliteten i hemtjänsten allra mest under året och Sorsele är Sveriges främsta utförare av hemtjänst enligt delindexet utförande.

Tid och plats:
 5 dec kl. 10.00-11.00, Saturnus konferens, Hornsgatan 15, Stockholm.

Seminariet webbsänds också på följande länk: https://vimeo.com/event/3878668/54d433ca09

__________________________________________________________________

Om Hemtjänstindex

Hemtjänstindex är det enda indexet där olika kvalitetsparametrar inom vård/omsorg sammanställs, baserat på vetenskapliga metoder och med hjälp av mätexpertis. Indexet fångar upp hela processen från att behov uppstår via biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling. De olika delarna är viktade utifrån vad seniorer anser vara viktigast för kvaliteten. Indexvärdena är beräknade av företaget Statisticon. Hemtjänstindex summerar 70 indikatorer (främst från Socialstyrelsens olika undersökningar), för alla 290 kommuner och mäter kvaliteten inom fyra områden utifrån den äldres perspektiv:

  • Delindex 1: Får den äldre och anhöriga grundläggande information om hemtjänsten via kommunens webbplats?
  • Delindex 2: Hur väl fungerar biståndshandläggningen?
  • Delindex 3: Hur väl fungerar utförandet av hemtjänsten? (detta område är viktigast för den äldre och har högst vikt i mätmodellen)
  • Delindex 4: Hur väl fungerar kommunens stödfunktioner och utveckling av hemtjänsten?


Hemtjänstindex är ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden.

Läs mer på: https://hemtjanstindex.se/

Kontakter

​SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye