Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Ungas ledarskap – en framtidsresurs för individ, idrottsrörelse och samhälle

Dela

Fler än 200 000 personer under 25 år deltog i folkbildning inom idrottsrörelsen under 2022. Av dessa var det 26 000 mellan 13-25 år som utvecklade sitt ledarskap.

Idrottsledare Hassan Nour Söderhamn och Ingrid Blom PIteå - är båda en del av något större - och gör skillnad.
Idrottsledare Hassan Nour Söderhamn och Ingrid Blom PIteå - är båda en del av något större - och gör skillnad. Bildbyrån FRI ATT ANVÄNDA

– Ungdomar är engagerade och vill vara en del av något större, göra skillnad i en idrottsförening och i samhället. Det är mycket glädjande att se så många ta möjligheten att utvecklas och växa med stöd av idrottsrörelsens studieförbund, SISU Idrottsutbildarna. Nu behöver vi låta alla unga som vill bidra till idrottsrörelsens fortsatta utveckling, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet. 

Genom deltagande i lärgrupp, kurs och föreläsning via SISU Idrottsutbildarna, idrottsrörelsens studieförbund, ges möjligheter att växa som individ och få med sig kunskap och erfarenheter in i vuxenlivet. RF-SISU:s 19 distrikt har nära kontakt med idrottsföreningar och erbjuder många olika former av stöd och utbildningar med hjälp av folkbildningens verktyg.   

Under 2022 deltog närmare 440 000 personer i utbildningar inom främst ledarskap, värdegrund, föreningslära eller styrelsearbete inom svensk idrott. 47 procent av alla deltagare var under 25 år vilket är unikt i folkbildningssammanhang.   

– I folkbildningsverksamheten når vi unga i hela landet och fördelningen mellan män och kvinnor är jämn. Mångfald och ungdomsdelaktighet får positiva effekter för idrottsföreningen. Vi behöver fortsätta inkludera ännu fler ungdomar för att fortsätta vara relevanta för morgondagens ledare inom idrottsrörelsen. Lärandet i en idrottsförening är ett första och viktigt steg in i arbets- och vuxenlivet, säger Anna Iwarsson.   

Barn och unga som är aktiva i idrottsföreningar är en del av den viktiga föreningsdemokratin där inflytande och delaktighet inte begränsas till styrelserummen. Demokratisk skolning sker också i den vardagliga idrottsföreningens verksamhet genom att visa respekt för varandra och lyssna på argument och perspektiv. I kommittéer, utskott och valberedningar får många unga lära sig demokratins spelregler.   

Film med fotbollsledare Hassan Nour, 19 år från Söderhamn, och dansledare Ingrid Blom, 16 år från Piteå. Där de berättar om sitt ledarskap och varför de är engagerade i idrottsrörelsen. (youtubelänk)

För mer information kontakta  

Anna Iwarsson 
Tillförordnad ordförande SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet
076-344 50 60 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Idrottsledare Hassan Nour Söderhamn och Ingrid Blom PIteå - är båda en del av något större - och gör skillnad.
Idrottsledare Hassan Nour Söderhamn och Ingrid Blom PIteå - är båda en del av något större - och gör skillnad.
Bildbyrån FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

SISU Idrottsutbildarna

SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Regeringens stöd till anläggningar och idrottsmiljöer har gjort stor skillnad på kort tid7.11.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande

Inför införandet av fritidskortet fick Riksidrottsförbundet 100 miljoner i extra anläggningsstöd för att kunna ta emot fler ungdomar när lanseringen startar. Ansökningarna har varit många och söktrycket från idrottsföreningarna långt över stödets storlek. – Detta påvisar att vi har en väl uppbyggd organisation i hela landet som snabbt kunde omsätta stödet i faktiska förbättringar, säger Anna Iwarsson ordförande för Riksidrottsförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye