Linköpings stift

Biskop Marika till klimattoppmötet

Dela

Marika Markovits, biskop i Linköpings stift reser på tisdag till Dubai och årets klimattoppmöte, COP28 där världens länder nu är samlade för sin andra vecka. Hon ingår i Svenska kyrkans delegation som är på plats för att sätta press på beslutsfattarna och för att stödja företrädare för de människor som drabbas värst av klimatförändringarna.

COP28 äger rum i Expo City i Dubai  mellan 30 november och 12 december.
COP28 äger rum i Expo City i Dubai mellan 30 november och 12 december. LWF/Albin Hillert

Under COP28 sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till det avtal som slöts under klimattoppmötet i Paris 2015. I avtalet ingick det så kallade 1,5-gradersmålet.  

“Nu varnar FN för att den globala uppvärmningen är på väg mot 3 grader. Det visar att världens samlade åtaganden inte varit tillräckliga och beslutsfattare behöver vara ambitiösare”, säger Marika Markovits.  

Under sina dagar på toppmötet kommer hon bland annat att träffa den svenska regeringens chefsförhandlare, Mattias Frumerie och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Hon kommer också att delta i seminarier med företrädare för olika religioner och för länder som lever i klimatförändringarnas frontlinje. 

“Det är viktigt att lyssna på de som drabbas hårdast av klimatförändringarnas konsekvenser, fattiga och utsatta människors livssituation. Som kyrka kan vi ställa krav på klimaträttvisa till beslutsfattarna.” 
 
Svenska kyrkan har observatörsstatus under mötet, det vill man kan följa förhandlingarna. Men genom att vara en del av Kyrkornas världsråd och ACT-alliansen, kyrkornas internationella biståndsarbete som sitter med i förhandlingarna, kan Svenska kyrkan påverka vilka skrivningar som behandlas. 
 
Vad hoppas du på under COP28?  

“För världens skull önskar jag att det som framstår omöjligt ska bli möjligt. Att världens ledare sätter åtgärder för att nå målet om max 1,5 graders temperaturhöjning högst upp på sina agendor.”  
 
“För egen del hoppas jag på samtal som fördjupar min förståelse för de mekanismer och drivkrafter som styr makthavares och företagens vägval i omställningen till ett minskat klimatavtryck. Och att bygga nätverk för fortsatt arbete inom Svenska kyrkan när vi kommer hem igen”, säger Marika Markovits. 

Nyckelord

Kontakter

Katarina Sandström Blyme
Pressekreterare
0705-182129
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye