Familjebostäder

Familjebostäder sätter gräns för klimatutsläpp från nybyggda bostäder

Dela

Familjebostäder ska halvera sin klimatpåverkan till år 2030. Det utmanar framför allt produktionen av nya bostäder, som står för den största delen av bolagets klimatutsläpp. Nu inför Familjebostäder ett gränsvärde för klimatpåverkan från all nyproduktion.

Byggarbetsplats med lyftkran och blå himmel
Familjebostäder ska halvera klimatutsläppen från nyproduktion fram till år 2030. Gustav Kaiser/Familjebostäder

Familjebostäder vässar sitt klimatarbete. Fram till år 2030 ska klimatutsläppen från nybyggda bostäder minska med 50 procent. Bolaget sätter nu ett gränsvärde för klimatpåverkan från byggskedet för att gradvis halvera utsläppen.

Gränsvärde ställer krav på branschen

Boverket har föreslagit ett krav på gränsvärde för byggnaders klimatpåverkan från år 2025. Familjebostäder sätter gränsvärdet redan nu ett gränsvärde som är skarpare än Boverkets förslag:

  • Familjebostäders gränsvärde för år 2025 är 360 kg CO2e/kvm BTA med målet är att minska till 180 kg CO2e/kvm BTA till år 2030.
  • Boverkets förslag till gränsvärde för år 2025 är 375 kg CO2e/kvm BTA och 280 kg CO2e/kvm BTA till år 2030.

– Genom att sätta tydliga gränsvärden för vår nyproduktion tar vi ett stort steg mot att halvera vår klimatpåverkan till 2030. Det ger oss möjlighet att ställa krav på aktörer i branschen så att vi bygger med metoder och material som ger lägre utsläpp, säger Håkan Siggelin, chef för projektutvecklingsavdelningen på Familjebostäder.

Vad krävs för att klara gränsvärdet?

Familjebostäder klimatberäknar all nyproduktion sedan flera år tillbaka. Det är ett viktigt verktyg när vi ska minska vår klimatpåverkan. För att halvera gränsvärdena behöver utsläppen minska i alla delar av byggprocessen. Det innebär flera utmaningar:

  • att inte bygga mer än nödvändigt i projekten. Kan vi undvika att bygga underjordiska garage och källarplan kan vi också minska utsläppen.
  • att rätt material används på rätt plats och att byggkonstruktionen är optimerad.
  • att använda material med lägre utsläpp från tillverkningen, helst återbrukade eller återvunna material.

– Vi ska granska klimatpåverkan genom hela byggskedet så att vi redan från start har förutsättningar att uppnå gränsvärdena. Målet är att minska mängden byggmaterial och välja material med lägre klimatpåverkan, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggarbetsplats med lyftkran och blå himmel
Familjebostäder ska halvera klimatutsläppen från nyproduktion fram till år 2030.
Ladda ned bild

Om oss

Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye