Linköpings kommun – Politik

S-M-styret gör omtag för mer blandad bebyggelse i Skäggetorp

Dela

Skäggetorps bebyggelse ska bli mer varierad genom nya grepp i den fysiska planeringen. På sikt är målet att knyta stadsdelen närmare övriga delar av Linköping.

I dag domineras bostadsutbudet i Skäggetorp av hyreslägenheter med två eller tre rum. Många som kan skaffa sig andra typer av boendeformer flyttar därför till andra områden. Detta är en bidragande orsak till Linköpings socioekonomiska segregation, vilket bland annat tar sig uttryck i att Skäggetorp står kvar på Polismyndighetens lista som ett särskilt utsatt område.

– Blandad bebyggelse är inte det enda svaret på att bryta segregation, men jag tror ändå att fler radhus och bostadsrätter i Skäggetorp skulle öka möjligheten att Linköpingsbor från olika samhällsklasser möts, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu väljer S-M-styret att upphäva Planprogram Skäggetorp från 2017. Orsaken är att vissa förslag i planprogrammet har visat sig omöjliga att genomföra, bland annat på grund av begränsningar utifrån Försvarsmaktens verksamhet.

I samband med upphävandet väljer S-M-styret att genomföra förändringar i form av mer blandad bebyggelse. Bostäder som i dag saknas i Skäggetorp är till exempel radhus, kedjehus, parhus och större lägenheter. Målet är även att på sikt knyta Skäggetorp närmare andra stadsdelar.

Skäggetorp har på många sätt stor potential. Jag känner tillförsikt att vi kommer kunna göra området till en mer integrerad del av Linköping och vill samtidigt uppmana privata fastighetsägare att bygga fler blandade boendeformer i området, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I dag finns stora tomma ytor runt Skäggetorp som skapar avstånd mellan stadsdelen och resten av staden. Genom att bebygga dem med nya bostäder, verksamheter och promenadstråk är förhoppningen att Skäggetorp ska kopplas ihop med omkringliggande områden. Detta behöver dock utredas innan arbetet kan sättas igång.

Beslutet att upphäva planprogrammet från 2017 fattas på Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde 13 december.

Kontakter

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye