Jönköpings kommun

Persilja misstänks ha orsakat magsjukeutbrotten i Jönköping och Stockholm

Dela

Det var med stor sannolikhet persilja, odlad i södra Europa, som orsakade utbrottet av magsjuka under en konferens i Jönköping i slutet av oktober. Det står nu klart efter att ett liknande sjukdomsutbrott i Stockholm matchat resultaten från Jönköping.

- Nu har vi ett misstänkt livsmedel som vi lyckats spåra till en producent i södra Europa, säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun.

Över 100 personer smittades av E.coli-bakterierna Epec och Etec efter att ha ätit av maten på konferensen. I Stockholm smittades samtidigt ett 50-tal personer vid en restaurang som serverade persilja från samma producent.

- Varken restaurangen i Jönköping eller i Stockholm har brustit i sin hantering utan det här rör sig om ett förorenat livsmedel, säger Monica Kollberg.

Tillsammans med Livsmedelsverket kommer nu miljö- och hälsoskyddskontoret att följa ärendet samtidigt som det går ut ett meddelande via EU:s varningssystem. Kontrollmyndigheter i det aktuella landet kommer att ta kontakt med producenten och utreda vad som hänt.

- Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan, säger Monica Kollberg.

Om utredningen visar på brister kan producenten behöva vidta åtgärder.

Nyckelord

Kontakter

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye