RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen satsar på elektrifiering av fartygstrafiken

Dela

Infrastruktur-och kollektivtrafiknämnden beslutade under torsdagen att avsätta ca 45 miljoner kronor till elektrifiering av Västtrafiks fartygstrafik. "Varje beslut som för oss närmare ett fossilfritt samhälle är viktigt", kommenterar nämndens ordförande Louise Jeppsson (V).

Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen beslutade under torsdagens sammanträde om medel för att dra fram elektricitet för elektrifiering av fartygstrafiken. Det är i dagsläget bara ca 1-2% av Västtrafiks resor som sker med färjor, men de står för en stor del av koldioxidutsläppen då trafiken i övrigt körs i det närmaste fossilfritt. Medlen från nämnden kan skynda på möjligheten att i framtiden driva färjorna på el.

”Det känns angeläget att från nämndens sida kunna vara med och stötta Västtrafik i den fortsatta elektrifieringsresan ”, säger Louise Jeppsson (V) ordförande i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden. ”Det är en satsning på kollektivtrafiken som samtidigt ska bidra till att sänka våra koldioxidutsläpp, varje beslut som för oss närmare ett fossilfritt samhälle är viktigt.”

Västtrafik har ansökt om stöd just för att möjliggöra elektrifiering av färjetrafiken och vid torsdagens sammanträde beslutade alltså Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden att ge totalt drygt 45 miljoner kronor i projektstöd till Västtrafik för laddinfrastruktur på Tjörn och Öckerö, samt i Göteborg och Strömstad.

I stort är Västtrafik ett föredöme för omställning till fossilfri kollektivtrafik. Nu tar vi ytterligare ett kliv genom satsningar på elektrifiering av båttrafiken”, säger Bijan Zainali (S) ordförande i Västtrafik AB. ”Den kommande upphandlingen kommer att gälla för femton år och vi vill nu ta steget ut och fortsätta bidra till att minska vår klimat- och miljöpåverkan.”

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye