Trafikverket

Nu har Norrbotniabanans järnvägsplaner vunnit laga kraft – så går arbetet vidare

Dela

Regeringen har beslutat att avslå överklaganden av järnvägsplanerna för Norrbotniabanan. Det innebär att Trafikverket nu har klartecken att fortsätta arbetet med att förbereda byggstarter och att lösa in fastigheter som påverkas.

- Jag ser fram emot att vi ska kunna lösa in de fastighetsägare som påverkas av banan, säger Lars Bergdahl, chef för Norrbotniabanan på Trafikverket.

Regeringens beslut om att avslå överklagandena går inte att överklaga. Det innebär därför även att järnvägsplanerna vann laga kraft i samband med att beslutet fattades.

– Än är det mycket arbete kvar innan vi kommer börja bygga på sträckan, men beslutet markerar en viktig milstolpe i arbetet. Det innebär att vi har fått klartecken att fortsätta med arbetet att förbereda byggstarter längs sträckan mellan Dåva och Skellefteå, säger Lars Bergdahl.

Sedan planerna överklagades har regeringen hanterat ärendet. Under tiden har Trafikverket fortsatt med de arbeten som inte påverkas av planerna, samt tagit fram bygghandlingar.

 

Nu går arbetet vidare med nästa steg. 

– Utöver fastighetsinlösen som är en viktig fråga, fortsätter vi med förberedande arbeten som behövs för att kunna påbörja byggstarterna. Det handlar exempelvis om annan typ av markåtkomst, avverkning och olika tillståndsansökningar, förklarar Lars.

Kontakter

Lars Bergdahl, projektchef, Trafikverket, 010-123 74 41
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye