Mälarenergi önskar god jul – med tenorsång från underjordisk kraftstation
- www.youtube.com
Du kan ändra dina inställningar för att alltid tillåta den här sortens innehåll eller klicka på knappen nedan för att se innehållet i endast det här fallet.
I vanliga fall står tenoren Joel Annmo på olika operascener i Sverige och Europa. Inför julen 2023 är scenen den underjordiska maskinsalen i Hallstahammars kraftstation, 40 meter under mark. Ensam i salen sjunger han ”O helga natt” a cappella – för att sprida ljus och hopp om en hållbar värld.

Hallstahammars vattenkraftstation är kraftfull bara i sig själv. Den är Mälarenergis största, har en fallhöjd på 29,7 meter, ligger under mark och producerar 52 GWh el varje år. Men omställningen kräver mer. Därför undersöker Mälarenergi möjligheterna att komplettera kraftstationen med ett batterilager för att balansera upp elnätet och solceller för ökad elproduktion.
– Vi fortsätter målmedvetet vår resa mot noll – att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – och vi gör det i form av konkreta handlingar, säger kommunikationschef Louise Anestad. Att berätta om våra olika initiativ och satsningar är viktigt. Det skapar hopp och det behövs just nu, inte minst bland våra unga.
Inför julen 2023, bjöd Mälarenergi ner Västeråsbördige stjärntenoren Joel Annmo i Hallstahammars underjordiska kraftstation. 40 meter under mark sjunger han: ”och hoppets stråle går igenom världen, och ljuset skimrar över land och hav” – och tillför samtidigt en helt annan slags kraft och effekt till maskinsalen.
”Händer bara en gång i livet som sångare”
– Vi lyckades fånga Joel när han var i närheten av hemstaden Västerås och det är vi jätteglada för, säger Louise Anestad. Det går att berätta om utveckling och innovation på många sätt. I den här julfilmen lämnar vi det tekniska åt sidan. Vi låter Joels röst och musiken bära vår önskan om en riktigt god jul, där ljuset och hoppet om en hållbar värld står i centrum.
– När jag blev kontaktad av Mälarenergi om möjligheten att vara med och sprida ett positivt budskap inför julen kändes det självklart, säger Joel Annmo. Att tänka framåt gällande klimat och hållbarhet är något som är oerhört viktigt för mig. Att dessutom få sjunga i en sådan här miljö är förmodligen något som bara händer en gång i livet som sångare. Man brukar säga att musiken kommer inifrån – denna gång inifrån en underjordisk vattenkraftstation. Att stå i något som känns som en urkraft och höra rösten eka 40 meter under jord, det är en speciell upplevelse.
Det är andra året som Mälarenergi skickar ut en musikalisk och hoppfull julhälsning från en anläggning. Inför julen 2022 sjöng sångerskan Petra Garnås ”Jul, jul, strålande jul” i det bergrum som Mälarenergi just nu konverterar till ett gigantiskt energilager för fjärrvärme.
Fakta: Hallstahammar är Mälarenergis största vattenkraftstation
- Mälarenergi har 41 vattenkraftstationer. Varje år producerar de 200 GWh el.
- Hallstahammar är den största kraftstationen. Den byggdes 1990, ligger under jord och ersatte de fyra gamla stationerna Trångfors, Bruksfallet, Bultfallet och Norrkvarn.
- Inloppstunneln är cirka 300 meter lång. Utloppstunneln är 1530 meter lång och sprängd i berg. Även maskinstationen är utsprängd i berg.
- Hallstahammars vattenkraftstation har en fallhöjd på 29,7 meter och en toppeffekt på 16,2 MW. Varje år producerar stationen 52 GWh el.
Nyckelord
Kontakter
Jenny HolmbergPressansvarigMälarenergi AB
Tel:021-39 54 91jenny.holmberg@malarenergi.seLouise AnestadKommunikationschefMälarenergi AB
Tel:021-39 62 16louise.anestad@malarenergi.seBilder





Om Mälarenergi
Mälarenergi producerar och levererar el, värme, vatten, kyla och energitjänster som möjliggör ett hållbart samhälle där alla får plats. Vi är drygt 700 medarbetare som, i samarbete med kunder och partners, arbetar målmedvetet mot vår vision: En värld där vi tillsammans lever och verkar helt utan klimatpåverkan. Med visionen i fokus, har vi även inlett det vi kallar Resan mot noll: att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. Koncernen omsätter drygt 4 miljarder kronor (2022) och ägs av Västerås stad.
Om Joel Annmo
Joel Annmo är uppvuxen i Västerås och utbildad vid Musikkonservatoriet i Falun, Operahögskolan i Stockholm samt Vocal Arts i Nürnberg. 2007, 19 år gammal, vann han andrapris i Gösta Winbergh Award som den yngste pristagaren i tävlingens historia. 2014 vann han Luciano Pavarotti Award för bästa manliga röst i Viotti Music Competition i Italien. Bland hans roller kan nämnas Ferrando i Così fan tutte på turné med danska Den Jyske Opera där han även sjöng Jamie i världspremiären av Daníel Bjarnasons Brothers, ett flertal världspremiärer och huvudroller på Kungliga Operan i Stockholm såsom Greve Almaviva (Barberaren i Sevilla), Lenskij (Eugen Onegin) och Candide (Candide), samt styrmannen i Flygande Holländaren i finska Tampere Hall. Under 2024 hörs han bl.a. som Alfredo i La Traviata på Kungliga Operan i Stockholm och Tamino i en ny uppsättning av Trollflöjten på Operafestspelen vid Saarpolygon i Tyskland.
Följ Mälarenergi
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mälarenergi
Ny prismodell uppmuntrar elnätskunderna att sprida ut elanvändningen8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 september 2025 inför Mälarenergi Elnät en ny prismodell som uppmuntrar kunderna att sprida ut elanvändningen över dygnet. ”Ju mer kunden jämnar ut elanvändningen och minskar sina effekttoppar, ju lägre blir också kundens elnätsavgift”, säger Per Barkström, avdelningschef Nätmarknad inom Mälarenergi Elnät.
Utmärkelsen "Årets stadsnät 2025" går till Fibra26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Stadsnätsföreningen lyfter varje år förtjänstfulla insatser inom bredbandsbranschen genom utmärkelsen ”Årets stadsnät”. 2025 års pris går till Fibra som ”utvecklats från ett traditionellt stadsnät till en ledande lokal och regional operatör”, enligt juryn.
Stort forskningssamarbete ska utveckla och effektivisera fjärrvärmen18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Mälarenergi och 19 andra energiföretag från hela landet satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan bidra till mer planerbar elproduktion, stärkt energiförsörjning och minskade utsläpp.
Planen: en hybridpark med vattenkraft, solkraft och batterilager14.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hallstahammars vattenkraftstation har kompletterats med ett storskaligt batterilager. Nu vill Mälarenergi och SunStreet även utreda förutsättningarna för en solcellspark. ”Det blir i så fall en Sverigeunik hybridpark med vattenkraft, solkraft och batterilager”, säger Niklas Gunnar, vd för Mälarenergi.
955 miljoner som stärker regionens konkurrenskraft20.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur, världens största energilager för värme, test av koldioxidinfångning, kraftiga förstärkningar av elnätet – och mycket mer. Under 2024 investerade Mälarenergi 955 miljoner kronor i hållbar utveckling. ”Satsningarna stärker regionens konkurrenskraft”, säger Carin Lidman, ordförande för Mälarenergi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum