Tekniska verken i Linköping

Nytt avtal kring förvätskning av biogas ska minska utsläppen och dubblera flytande biogasproduktion

Dela

Tekniska verken i Linköping har via upphandling slutit avtal med teknologikoncernen Wärtsilä kring processen för att uppgradera och förvätska biogas till flytande biogas. När den utbyggda biogasanläggningen i Linköping står klar 2025 kommer produktionen av flytande biogas att dubbleras från 20 till 45 ton per dag.

Foto: Crelle
Foto: Crelle

Utbyggnaden av den befintliga biogasanläggningen pågår just nu; projektet är delfinansierat av Klimatklivet och omfattar förutom den ökade förvätskningskapaciteten även investeringar i bland annat nya rötkammare och ny substratmottagning. När mängden flytande biogas på marknaden ökar bidrar det till att underlätta övergången från fossila alternativ. 

– Efterfrågan på flytande biogas är mycket stor, så det känns roligt att vi genom att spänna musklerna ytterligare kommer att kunna hjälpa till att möta denna. Wärtsilä Gas Solutions är starka vad gäller innovativa system och cirkulära lösningar för gasvärdekedjan och vi ser väldigt positivt på samarbetet, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken och vd Svensk Biogas. 

Wärtsiläs utrustning levereras i december 2024, och den nya anläggningen förväntas tas i drift under första halvåret 2025. Totalt sett kommer Tekniska verken-koncernen att ha en produktionskapacitet på ca: 225 GWh/år av flytande biogas efter den genomförda investeringen.  

– Vår företagspolicy är att möjliggöra koldioxidfri drift överallt där det är möjligt. Tekniska verken har kommit långt när det gäller att producera och främja flytande biogas i Sverige och vi är stolta över att ha fått förtroendet att ytterligare expandera deras befintliga anläggning, säger Magnus Folkelid, försäljningschef för biogas, Wärtsilä Gas Solutions.  

Fakta flytande biogas  
Biogas är förnybart, närproducerat och ett av världens renaste bränsle som sluter kretsloppet. Biogasen produceras ur organiskt avfall, som exempelvis matavfall, och utöver biogas får man även biogödsel som används för ekologisk odling av livsmedel. Flytande biogas produceras genom att biogasen renas och kyls ned till ca: -162 grader i ytterligare ett produktionssteg. Flytande biogas är effektivare att lagra och distribuera än biogas i gasform och kan användas som drivmedel i tunga transporter och som bränsle inom industrisektorn.  

För mer information, kontakta gärna:  

Anna Lövsén, affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken och vd Svensk Biogas 
Telefon: 013-20 81 91 
E-post: anna.lovsen@tekniskaverken.se  

Erik Nordell, produktansvarig flytande biogas, Tekniska verken 
Telefon: 013-30 85 42 
E-post: erik.nordell@tekniskaverken.se  

Elin Saure Hasund, Sales & Marketing Coordinator, Gas Solutions Wärtsilä Marine Systems 
Telefon: +47 91 72 11 44 
E-post: elin.saurehasund@wartsila.com 

Bilder

Foto: Crelle
Foto: Crelle
Ladda ned bild
Foto: Crelle
Foto: Crelle
Ladda ned bild

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.

60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye