Center mot våldsbejakande extremism

Ny webbsida om förebyggande av skolattacker

Dela

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) anordnar under måndagen ett webbinarium om förebyggande arbete mot skolattacker. I samband med webbinariet presenteras den nya webbsidan Skolattack.se som samlar information och stöd från flera aktörer som på olika sätt arbetar förebyggande mot skolattacker.

Samverkande myndigheter bakom sidan är: CVE, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket samt organisationen Sveriges Kommuner Regioner (SKR). Skolattack.se vänder sig till alla skolformer, oavsett huvudman. Webbsidan innehåller svar på konkreta frågeställningar som berör skolattacker och samlar kontaktuppgifter till myndigheter och annan relevant information.

Flera fall av grövre våld har inträffat i grund- och gymnasieskolor under de senaste åren, i vissa fall med dödlig utgång. Polisen ser ett ökat inflöde av information om personer som uttrycker en vilja och avsikt att utföra en skolattack. Det finns flera olika definitioner av fenomenet men gemensamt är att det är ett våldsdåd som avsiktligt utförs i skolmiljö, med inslag av planering och val av skolan som brottsplats. Motiv, inspiration och bakgrundsorsaker varierar mellan gärningspersoner. Sannolikheten att en enskild skola ska drabbas är liten, men det kan få allvarliga konsekvenser om något sker.

- Att samla information om insatser mot skolattacker på en webbplats underlättar det viktiga förebyggande arbetet. För att utvecklingen ska kunna vändas behöver myndigheter och andra aktörer arbeta tillsammans utifrån kunskap om problematiken och hur den bäst kan hanteras, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Webbinariet ”Skolattacker – ett växande problem och hur kan vi arbeta förebyggande?” sänds måndagen 11 december kl 10.00 – 12.00 via länken nedan. Webbinariet går att se i efterhand på cve.se. Program finns här.

För mer information:

Jenny Sonesson, pressansvarig CVE, jenny.sonesson@cve.se 073-41 24 207

Nyckelord

Länkar

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå).

Följ Center mot våldsbejakande extremism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Center mot våldsbejakande extremism

CVE och Brå medverkar i Almedalen26.6.2024 00:34:27 CEST | Pressmeddelande

Under årets Almedalsvecka kommer Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Brottsförebyggande rådet (Brå) att arrangera flera seminarier och samtal i angelägna ämnen. Vi diskuterar bland annat antisemitism, våld i nära relationer, våldsbejakande extremism i Sverige och andra länder, våld i skolan, statsstödd extremism, bedrägerier samt hur stödet ser ut och fungerar för de unga som vill lämna kriminalitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye