Hyresgästföreningen  Region Norra Skåne

Klar hyresförhandling: Ny hyra för Helsingborgshems hyresgäster

Dela

Hyresgästföreningen och Helsingborgshem har kommit överens om hyreshöjningar för de kommande två åren för 11 871 lägenheter. Från 1 januari 2024 höjs varmhyrorna med 4,95 procent och från den 1 januari 2025 med 4,5 procent. Kallhyrorna höjs med 3 procent från 1 januari 2024 och med 2,55 procent från den 1 januari 2025.

Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne Foto: Marie Walther

Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer. Helsingborgshem ville först höja hyran med 8,8 procent. Efter utmanande men konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgästföreningen och Helsingborgshem nått en överenskommelse om hyrorna för 2024 och 2025. 
 
– Att skriva en överenskommelse på så pass hög nivå, historiskt sett, är inte roligt. Vi är medvetna att det blir en tung smäll för många hyresgäster. Med tanke på att vi är inne på andra året med en levnadskostnadskris och att hyresgäster är väldigt hårt pressade ekonomiskt, hade vi helst velat se en lägre höjning. Men i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar och denna förhandling har präglats av ett avvägande mellan bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.  

Årets hyresförhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar. 

– En tvåårig uppgörelse skapar därför en viktig framförhållning för hyresgästerna när det gäller kommande boendekostnader, säger Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne. 

Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma nationella överenskommelsen som ska utgöra grund för de årliga förhandlingarna.   

Nyckelord

Kontakter

Pressjour Norra SkåneHyresgästföreningen Norra Skåne

Norra Skåne omfattar kommunerna Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Tel:010- 45 91700press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Bilder

Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Ladda ned bild

Hyresgästföreningen norra Skåne

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Svalövbostäders hyresgäster9.2.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Svalövsbostäder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 1080 lägenheter i Svalöv. Från och med 1 mars 2024 höjer Svalövsbostäder hyrorna med 5,25 procent för varmhyror samt 3,5 procent för kallhyror. Bostadsbolaget ville först höja hyran med 7,9 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye