Teknikföretagen

Nytt avtal för jobb till fler utanför arbetsmarknaden

Dela

Teknikföretagen och Unionen har som första parter på arbetsmarknaden kommit överens om den nya anställningsformen etableringsanställning, som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb. Avtalet skrevs under hos Teknikföretagen idag, måndagen den 11 december.

Anna Nordin, biträdande förhandlingschef, Teknikföretagen
Anna Nordin, biträdande förhandlingschef, Teknikföretagen

– Som initiativtagare till reformen är vi väldigt glada att Teknikföretagen sluter det första avtalet om etableringsjobb, säger Anna Nordin, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen.

Tanken är att den nya anställningsformen ska sänka risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända som inte har varit så länge i Sverige.

Syftet är att underlätta för personer i dessa grupper att få ett första jobb, kunskaper och erfarenheter som krävs på arbetsmarknaden och samtidigt underlätta för företag att täcka sitt kompetensbehov.

Genom det nya avtalet så ges Teknikföretagens medlemsföretag möjlighet att träffa avtal om etableringsjobb från och med den 1 januari 2024.

Etableringsjobb är en visstidsanställning som kombinerar arbete och utbildning där arbetsgivaren och staten delar på kostnaden. Företaget betalar en lön på 7 563 kronor och arbetstagaren ansöker själv om kompletterande ersättning från staten.

– Det unika med etableringsjobben är att administrationen för företagen är förenklad, säger Anna Nordin.

Etableringsanställning kan tillämpas under max 24 månader. Därefter är tanken att den ska leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat.

Det var Teknikföretagen som tog initiativet till etableringsjobb. Detta gjordes redan i samband med flyktingkrisen 2015–2016 för att minska utanförskap och öka inkludering på arbetsmarknaden. Regeringen har nu genomfört nödvändiga regeländringar som gör det möjligt att använda etableringsjobb.

Kontakter

Länkar

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye