Teknikföretagen

Beprövad praktikmodell ska snabba på vägen till jobb för utrikesfödda med gymnasiekompetens

Dela

Behovet av kompetens är stort inom industrin. Samtidigt är cirka 35 000 utrikesfödda med gymnasiekompetens i Sverige arbetslösa. En pilot ska nu utvärdera om Jobbsprångets beprövade praktikmodell kan snabba på vägen till jobb även för denna målgrupp. Ansökan till programmet öppnar inom kort och den första praktikperioden startar i mars 2024. Projektet genomförs i samarbete mellan Jobbsprånget, Teknikföretagen och IF Metall. 

Foto från Bredda bilden – elever vid Mälardalens Tekniska Gymnasium. Fotograf: Maja Brand
Foto från Bredda bilden – elever vid Mälardalens Tekniska Gymnasium. Fotograf: Maja Brand

Den nya piloten bygger vidare på samma beprövade praktikmodell som startade 2016 inriktad på utrikesfödda akademiker. Den här gången riktar sig modellen till utrikesfödda med gymnasiekompetens som står utanför arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingens egen statistik handlar det om 35 000 personer.

– Många av våra medlemsföretag vittnar om stora kompetensbehov. De har svårt att hitta automationstekniker, cnc-operatörer och reparatörer. Vi välkomnar därför Jobbsprångets nya pilot och hoppas att den ska sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för personer vars kompetens efterfrågas hos våra medlemmar, säger Mats Andersson, Näringspolitisk expert från Teknikföretagen.

Jobbsprångets modell har visat sig vara framgångsrik och idag förmedlar den över 1 000 praktikplatser per år, vilket gör Jobbsprånget till Sveriges största praktikprogram.

– I vårt ordinarie program får hela 70 procent av kandidaterna jobb efter avslutad praktik. På fyra månader går kandidaterna från att vara bidragstagare till att bidra med både skatteintäkter och kompetens till Sveriges arbetsgivare, säger Alexandra Ridderstad, vd på Jobbsprånget och initiativtagare till piloten.

En av framgångarna bakom modellen är att arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och berörda myndigheter samarbetar kringen stor samhällsutmaning. Den första praktikperioden kommer att ske mars–juni 2024 och arbetet pågår just nu för fullt inför portalöppning den 16 december. 

– Jobbsprånget besparar samhället närmare en halv miljard varje år. Om vi kan få vår praktikmodell att fungera för ytterligare en målgrupp som står utanför arbetsmarknaden, innebär det en stor vinst för både samhället, arbetsgivarna och individen, fortsätter Alexandra Ridderstad.

Jobbsprånget och den nya piloten samfinansieras av Näringsdepartementet och Wallenbergstiftelserna och drivs som en ideell förening med tre grundare - Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Kontaktperson Jobbsprånget:
Alexandra Ridderstad, vd
alexandra.ridderstad@jobbspranget.se
+46 70 417 45 45

Kontaktperson IF Metall:
Johan Rocklind, enhetschef
johan.rocklind@ifmetall.se

Kontakter

Bilder

Alexandra Ridderstad, vd Jobbsprånget
Alexandra Ridderstad, vd Jobbsprånget
Ladda ned bild

Dokument

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye