Unionen

Unionen har signerat första avtalen om etableringsjobb

Dela

Unionen har idag ingått avtal om etableringsjobb, en särskild anställning som ger långtidsarbetslösa och nyanlända en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. De första avtalen har antagit mellan Unionen och Teknikföretagen samt Unionen, Seko och Tech Sverige.

Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen. Foto: Peter Jönsson.
Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen. Foto: Peter Jönsson.

Det var i november 2022 som Svenskt Näringsliv, LO och Unionen antog ett övergripande avtal om etableringsjobben. Nu påbörjas det viktiga arbetet med att träffa kollektivavtal på branschnivå som är en förutsättning för att anställningsformen ska kunna användas. Först ut att skriva på och därmed anta avtal om etableringsjobb är Unionen och Teknikföretagen samt Unionen, Seko och Tech Sverige.

– Det är glädjande att de första avtalen nu är påskrivna och att företagen därmed kan börja använda sig av etableringsjobb. Anställningsformen som parterna har förhandlat fram är ett bevis på att den svenska modellen levererar effektiva lösningar på samhällsproblem, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

– Ett etableringsjobb kan ge någon som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att skaffa sig de kunskaper och erfarenheter som krävs för att få en tillsvidareanställning. Det gäller både långtidsarbetslösa, nyanlända personer och personer som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Det är ett viktigt verktyg för ökad integration och inkludering på arbetsmarknaden, konstaterar Martin Wästfelt.

Fakta om etableringsjobben

Etableringsjobben kommer att erbjudas till två grupper av arbetssökande: nyanlända som varit i Sverige upp till tre år samt långtidsarbetslösa som stått utan jobb i två år eller mer. Genom etableringsjobb får arbetstagaren en kombination av lön från arbetsgivaren och ersättning från staten, så att den sammanlagda inkomsten är i nivå med lägsta lönen i ordinarie kollektivavtal. Kostnaden delas ungefärligt lika mellan staten och arbetsgivaren. Som längst kommer arbetstagaren att kunna ha ett etableringsjobb under två års tid. Därefter ska etableringsjobbet i normalfallet övergå i en tillsvidareanställning. 

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye