Riksantikvarieämbetet första myndighet i nationella geodataplattformen
Riksantivarieämbetet är första myndighet att lägga ut sina datamängder i den nationella geodataplattformen (NGP), den offentliga portalen där all data för samhällsplanering ska finnas och vara åtkomlig för alla.
De första myndighetsdata som läggs ut i NGP omfattar information om fornminnen och andra kulturhistoriska lämningar över i hela landet. De innehåller bland annat typ av lämning, identitet, geografiska uppgifter, kvalitetsparametrar, antikvarisk bedömning och statusuppgifter.
– Lämningarna är till stor del är skyddade enligt kulturmiljölagen. Information om dem är därför ett viktigt kunskapsunderlag i planeringen och byggandet av framtidens samhälle, säger Malin Klintborg, enhetschef på Lantmäteriet och uppdragsledare för arbetet med smartare samhällsprocesser.
Riksantikvarieämbetets datamängder att finns tillgängliga via nationella geodataplattformen från och med den 13 december 2023.
– Tack vare den nationella geodataplattformen kommer aktörer i samhällsbyggnadsprocessen kunna hitta information samlad på samma plats och strukturerad på samma sätt. Vi tror att kulturmiljöinformationen på så vis når fler. Och det ger ett ökat skydd för vårt gemensamma kulturarv, säger Antonia Baumert t f enhetschef på Riksantikvarieämbetet Geografisk information och analys.
Läs mer om den Nationella geodataplattformen här (länk) www.lantmateriet.se/sv/nationella-geodataplattformen/
Läs mer om smartare samhällsbyggnad här(länk) www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/
Kontakter
Malin KlintborgEnhetschef Geodata, projektledare Smartare Samhällsbyggnad
Tel:026633870malin.klintborg@lm.seBilder
Om oss
Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.
Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Antalet bolån fortsätter öka under tredje kvartalet 202417.10.2024 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar under tredje kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med 8,5 procent i snitt för hela landet.
Sveriges glaciärer minskar och blir färre12.10.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets analys av de senaste satellit- och flygbilderna visar att Sveriges glaciäris smälter i allt snabbare takt. Sedan 2020 har minst fyra glaciärer och fyra kvadratkilometer glaciäris försvunnit.
Utvecklingen av bolånen har mattats första kvartalet 202420.8.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar under andra kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med knappt 18 procent i snitt för hela landet. Uppgången sker i hela landet med Gävleborg (+52 %), Örebro (+36%) och Jämtland (+34%) i topp.
Ingen prognos för eventuell lösning för åtkomst till Lantmäteriets digitala tjänster19.6.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriet arbetar för att se om det är möjligt att ge tillgång till delar av de digitala tjänster som idag är stängda eller begränsade. I dagsläget kan myndigheten inte ge en prognos för när en eventuell lösning är möjlig att erbjuda.
Lantmäteriets förslag möjliggör digitala rättshandlingar10.6.2024 13:15:40 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriet har nu lämnat sitt förslag på en digital infrastruktur med en e-tjänst för att kunna upprätta rättshandlingar digitalt i stället för med penna och papper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum