Naturskyddsföreningen

COP28: ”Ett steg framåt – men otillräckligt svar på klimatkrisen”

Dela

FN:s klimattoppmöte COP28 avslutades nu på morgonen på övertid i Dubai, Förenade arabemiraten. Naturskyddsföreningen hade hoppats på ett betydligt mer kraftfullt svar på klimatkrisen och ett tydligt besked om utfasning av fossila bränslen.

– Vi beklagar att det inte gick att fatta beslut om att fasa ut fossila bränslen. Beslutet är långt ifrån tillräckligt för vad som krävs för att nå 1,5-gradersmålet. Men det är historiskt att dokumentet för första gången nämner fossila bränslen, även om det borde ha skett för länge sedan, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

I den överenskommelse som nu klubbats igenom nämns fossila bränslen för första gången men innebär inte att kol, olja och gas ska fasas ut helt. Texten innebär fortfarande en hel del kryphål och sätter stor tilltro till tekniker såsom koldioxidinfångning och kärnkraft. Det finns inga siffersatta mål för minskning av metanutsläpp. Det är dock positivt att vikten av en övergång från fossila bränslen till förnybara i det globala energisystemet lyfts fram.

– Det är ett framsteg att mötet enades om att tredubbla kapaciteten för förnybar energi och fördubbla den årliga takten för energieffektivisering fram till 2030, säger Karin Lexén.

– Vi är besvikna över de svaga skrivningarna om finansiering och rättvisa, där det saknas tydliga uppmaningar till rika länder att bidra finansiellt till anpassning och omställningen i globala syd. Det är dock positivt att några länder utlovade finansiering till fonden för skador och förluster. Här behöver också Sverige ta sitt ansvar, säger Karin Lexén.

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye