Hyresgästföreningen Riksförbundet

Krympande lägenheter döljer hyreshöjningar i nyproduktion

Dela

I sin återkommande lägesrapport tittar Hyresgästföreningen närmare på villkoren på bostadsmarknaden. Vinterns lägesrapport visar att nyproducerade lägenheter minskar i storlek och därmed döljer ökande hyror.

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin

Hyresgästernas lägesrapport är en återkommande rapport där Hyresgästföreningen presenterar svensk bostadsmarknad ur ett hyresgästperspektiv. Årets vinterupplaga av rapporten visar på en “krympflation” i de nyproducerade bostäderna. 

- Nyproducerade lägenheter blir mindre och mindre. Sedan 2014 har en nyproducerad tvåa krympt med hela tio procent. I denna utveckling döljer sig en tydlig hyreshöjning för nyproducerade lägenheter om man tittar på hur mycket hyra man betalar för sin bostadsyta, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen 

Nyproducerade lägenheter är i snitt 50 procent dyrare än övrigt bestånd. Samtidigt visar statistik över helt nyproducerade lägenheter att hyresnivåerna i princip verkar ha stått still de senaste åren, i vissa fall har de till och med sjunkit något. Vad som däremot döljs i statistiken är att de nyproducerade lägenheterna kraftigt minskat i storlek. Den genomsnittliga boendeytan för en nyproducerad hyresrätt med tre rum och kök har mellan 2014 och 2022 sjunkit från 75 till 71 kvadratmeter. För tvårummare har utvecklingen varit ännu skarpare, från 57 till 51 kvadratmeter under samma period. Det senare motsvarar en minskning med tio procent.  

Hyran per kvadratmeter ger därför en mer rättvis bild av hyresnivåernas utveckling de senaste åren. Mellan 2014 och 2021 ökade kvadratmeterhyran betydligt snabbare än den allmänna inflationen. Efter kraftiga prisökningar under 2022 ligger hyresökningen för perioden ungefär i nivå med KPI. 

Samtidigt som kvadratmeterhyrorna fortsatt ticka uppåt visar rapporten effekterna av det statliga investeringsstödet, som bidrog till byggandet av lägenheter med lägre hyror.  

- Hyran för en nyproducerad typlägenhet har under lång tid legat på omkring 45 procent av medianinkomsten. Vi kan nu se en liten minskning som effekt av flera orsaker. Investeringsstödet har förstärkt trenden mot mindre, men också betydligt billigare, lägenheter. Detta tillsammans med löneutvecklingen de senaste åren gör att lägenhetshyrans andel av medianlönen nu sjunkit till ungefär 40 procent, säger rapportförfattare Olof Karlsson 

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Ladda ned bild
Olof Karlsson, utredare Hyresgästföreningen. Foto Sophie Ehmsen
Olof Karlsson, utredare Hyresgästföreningen. Foto Sophie Ehmsen
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hållbara hyror och klimatsmarta bostadslösningar – Hyresgästföreningen samlar branschen till samtal27.3.2025 16:03:34 CET | Pressmeddelande

Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges utsläpp – men vågar den förändras? Klimatomställningen kräver nytänkande, och just därför samlade Hyresgästföreningen några av branschens tyngsta aktörer för ett samtal om hållbara förhandlingar och för att lyfta goda exempel. Intresset var stort när representanter från landets största bostadsbolag, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – direkt eller indirekt företrädare för mer än en miljon lägenheter – deltog i diskussionen.

Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop26.3.2025 06:03:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst, undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen, den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid. Nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye