Arbetsgivare måste prova ut andningsskydd
Arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Om man använder tätsittande andningsskydd på arbetsplatsen ska tätheten provas genom en så kallad tillpassningsprovning. Det är innebörden av regler som träder i kraft den 1 januari 2025.
Det handlar om ett par preciseringar av nuvarande regler om användning av personlig skyddsutrustning. Reglerna för andningsskydd preciseras för att vara säker på att andningsskyddet faktiskt skyddar så som det ska göra.
− Syftet är att användaren inte ska bli sjuk, skadas eller dö av att andas in farliga ämnen, säger Paula Lundberg, sakkunnig inom personlig skyddsutrustning på Arbetsmiljöverket.
Andningsskydd ska vara individuellt utprovade
Redan i dag ska arbetsgivaren se till att en arbetstagares personliga skyddsutrustning är ändamålsenlig för de risker som den ska skydda mot och att den passar användaren efter nödvändiga justeringar.
Den ena preciseringen av reglerna är att arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Det innebär att varje andningsskydd ska vara särskilt utprovat för den som ska använda skyddet. Ett sådant krav finns redan i nuvarande regler om kemiska arbetsmiljörisker, kvarts och stendamm i arbetsmiljön samt i reglerna om asbest.
− Anledningen är att ett och samma andningsskydd inte passar alla ansikten. För att skyddet ska skydda som förväntat behöver användaren ha en storlek och en modell som passar, säger Paula Lundberg.
Tätheten ska provas på tätsittande andningsskydd
Den andra preciseringen gäller andningsskydd som ska sluta tätt mot ansiktet, så kallade tätsittande andningsskydd. Om man använder ett tätsittande andningsskydd, ska arbetsgivaren se till att tätheten provas individuellt. Det ska göras genom en så kallad tillpassningsprovning med en lämplig kvantitativ eller kvalitativ metod.
− Det är det enda sättet att testa att det skyddar som det ska göra, säger Paula Lundberg.
Vilka berörs av reglerna?
Alla arbetsgivare för verksamheter där man använder andningsskydd berörs. Det handlar om cirka 52 000 företag, enligt Arbetsmiljöverkets konsekvensutredning från 2020. Andningsskydd används bland annat inom regioner och kommuner, till exempel som skydd mot smitta på infektionskliniker och i kommunernas drift- och underhållsverksamheter.
När det kommer till tätsittande andningsskydd berörs i synnerhet arbetsgivare inom följande sektorer:
- jordbruk
- bygg- och anläggning
- tillverkningsindustri.
Hur provar man tätsittande andningsskydd?
Det finns två kvantitativa metoder som går ut på att mäta antal partiklar innanför respektive utanför andningsskyddet. Dessutom finns en kvantitativ metod som går ut på att mäta lufttrycket i andningsskyddet.
Den kvalitativa metod som finns innebär i stort att användaren har på sig sitt andningsskydd under en huva som täcker huvud, hals och axlar. Därefter sprutar man in ett smak- eller doftämne i huvan. Om användaren kan känna smaken eller doften av ämnet, sluter andningsskyddet inte tätt.
Provningen bör göras av en person med kunskaper om användning av andningsskydd och de metoder som används vid tillpassningsprovning.
Mer utförliga beskrivningar av metoderna finns i den internationella standarden ISO 16975-3 Andningsskydd - Val, användning och underhåll - Del 3: Tillpassningstestning (ISO 16975-3 Respiratory protective devices – Selection, use and maintenance – Part 3: Fit-testing procedures). Standarden kan beställas genom Svenska institutet för standarder, SIS.
Läs mer om metoderna på Svenska institutet för standarders (SIS) webbplats: https://www.sis.se/produkter/miljo-och-halsoskydd-sakerhet/skyddsutrustning/andningsskydd/ss-iso-16975-320222/
Läs mer om andningsskydd på branschorganisationen Nordic SafetyAssociations (NSA) webbplats: https://nsanordic.se/produktomraden/andningsskydd/
Här kan du ta del av reglerna om andningsskydd
De preciserade reglerna om andningsskydd finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning (AFS 2023:11):
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/beslutade-foreskrifter-som-trader-i-kraft-2025/afs-202311/?o=n
De redan gällande reglerna finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3): https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/anvandning-av-personlig-skyddsutrustning-afs-200103-foreskrifter
Mer information om andningsskydd: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/personlig-skyddsutrustning/forebyggande-att-valja-skyddsutrustning/andningsskydd/?hl=Andningsskydd
Nyckelord
Kontakter
Presstjänsten, Arbetsmiljöverket
Tel:010-730 91 55media@av.seArbetsmiljöverket
Vår vision är: Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Myndighetsgemensam kontrollinsats i Halland29.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Under två dagar har Arbetsmiljöverket, tillsammans med Polisen i Halland och flera andra myndigheter, genomfört 79 oanmälda arbetsplatsinspektioner i samtliga kommuner i Halland. Arbetsmiljöverket meddelade ett 40-tal omedelbara förbud mot hela eller delar av verksamheterna som kontrollerades.
Myndigheter bidrar till en renare städbransch12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är en mycket svårgranskad bransch.
Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet11.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen fick 14 sanktionsavgifter på sammanlagt över en miljon kronor, varav största delen kopplades till obesiktade lyftanordningar.
Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler följs. Mariestads bruk är en stor arbetsplats där flera parallella byggprojekt pågår.
Arbetsgivare brister i det digitala arbetsmiljöarbetet23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Många arbetsgivare har stor kunskap om digitala system och hur de påverkar människan. Trots det finns det fortfarande en del att göra när det gäller det digitala arbetsmiljöarbetet. Det visar årets EU-kampanj där vi inspekterat ledarskapet i det digitala arbetslivet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum