Botkyrka kommun

Ovanlig skalbagge hittad i Botkyrka

Dela

Den mycket ovanliga bredbandade ekbarkbocken har hittats i norra Botkyrka. Den bredbandade ekbarkbocken är en skalbagge som liknar en geting med sin svart- och gulrandiga kropp. Arten är utrotningshotad och har i Stockholms län inte tidigare hittats söder om innerstan.

Bredbandad ekbarkbocken liknar en geting men är en skalbagge. Foto: Stanislav Snäll
Bredbandad ekbarkbocken liknar en geting men är en skalbagge. Foto: Stanislav Snäll

Skalbaggen är ca två centimeter lång med gula band. Bredbandad ekbarkbock lever på ekar och har specifika krav på sin tillvaro, som de flesta av våra hotade arter. Bredbandad ekbarkbock kräver grova, solbelysta nydöda grenar av ek där barken fortfarande sitter kvar. Finns inte detta så finns inte skalbaggen.

– Att den bredbandade ekbarkbocken hittats här hos oss i Botkyrka gör mig riktigt stolt och glad! Det betyder att vi har finfina ekmiljöer och att vi sköter dom bra, men vi kan bli ännu bättre! Fyndet ger en gnista av hopp och motivation att friställa och röja fram fler ekar så de står fritt och soligt, säger Julia Stigenberg, kommunbiolog i Botkyrka kommun.

Finns bara i Stockholmsområdet

Sommaren 2023 satte Länsstyrelsen i Stockholms län igång en länstäckande inventering av bredbandad ekbarkbock (Plagionotus detritus). Förr fanns denna skalbagge spridd från Skåne upp till Dalälven men idag finns den bara med säkerhet i Stockholms län med kärnområdet i Norra Djurgården. Och här behöver den allt skydd och hjälp den kan få för sin fortsatta existens.

Kräver gamla ekar

Under varma soliga dagar i slutet av juni en bit i juli kan man se vuxna individer av arten springa omkring på soliga ekstammar. De lever bara i några veckor, parar sig och honan lägger ägg i nydöda, barkbeklädda grova ekdelar. Larven kläcks och äter av innerbarken, den lever som larv upp till två år.

Det största hotet mot den bredbandade ekbarkbocken är igenväxning och att vi inte längre har så många grova ekar kvar i naturen. Få nya ekar kommer till och det tar några hundra år innan de blir medelålders och ytterligare några hundra år innan ekarna blir gamlingar.

I Botkyrka har vi flera fina ekmiljöer med gamla ekar i solbelysta lägen. Just denna bagge återfanns i Sturehov. Närheten till Ekerös ekmiljöer samt närheten till vattnet har säkerligen bidragit till att hålla en population av baggar.

Kontakter

Länkar

Om oss

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets sjätte största kommun med drygt 90 000 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning gör Botkyrka till långt ifrån lagom - en kontrastrik och kreativ mötesplats, full av upplevelser.

Följ Botkyrka kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Botkyrka kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye