Ris och ros till den reformerade biståndspolitiken
Idag presenterades en reformerad biståndspolitik för Sverige. Naturskyddsföreningen kommenterar den.
– Vi välkomnar att den nya reformagendan för bistånd tydligt pekar ut klimatbistånd och arbetet med biologisk mångfald som ett prioriterat område som ska utökas. Vi är samtidigt oroliga för att ett starkt fokus på utsläppsminskningar i medelinkomstländer ska leda till minskat stöd till klimatanpassning i fattiga och utsatta länder, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Enligt Naturskyddsföreningen är det positivt att svenskt bistånd fortsatt ska bidra till att stödja genomförandet av Parisavtalet och Kunming-Montreal ramverket om biologisk mångfald. Föreningen saknar dock tydliga skrivningar kring hur detta ska ske, exempelvis vad gäller anpassningsarbetet och frågan om hur skador och förluster med anledning av klimatkatastrofer ska hanteras.
–Svenska skattemedel ska inte investeras i fler fossilgasanläggningar eller andra projekt som förvärrar klimatkrisen. Därför är det positivt att biståndet ska ta hänsyn till klimat- och miljöpåverkan, men vi hade velat se en mycket starkare styrning än “när så är relevant”. Vi beklagar att regeringen öppnar upp för möjligheten till undantag, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen välkomnar skrivningen att “biståndet ska skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck”, men ställer sig mycket kritisk till Tidöpartiernas nya mål om att biståndet “skall bidra till svenska intressen”.
–Klimatbiståndet måste bidra till biståndets övergripande mål och stödja människor i fattigdom och förtryck, inte svenska ekonomiska intressen eller svenskt näringsliv. Vi anser att klimatbiståndet behöver gå hand i hand med insatser för biologisk mångfald och ett bredare miljöarbete. Ett utökat fokus på utvecklingsbanker och fonder riskerar att medföra att en större del av svenskt klimatbistånd ges vidare som lån, vilket skulle bidra till den ökande skuldkrisen, avslutar Karin Lexén.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum