Ris och ros till den reformerade biståndspolitiken
Idag presenterades en reformerad biståndspolitik för Sverige. Naturskyddsföreningen kommenterar den.
– Vi välkomnar att den nya reformagendan för bistånd tydligt pekar ut klimatbistånd och arbetet med biologisk mångfald som ett prioriterat område som ska utökas. Vi är samtidigt oroliga för att ett starkt fokus på utsläppsminskningar i medelinkomstländer ska leda till minskat stöd till klimatanpassning i fattiga och utsatta länder, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Enligt Naturskyddsföreningen är det positivt att svenskt bistånd fortsatt ska bidra till att stödja genomförandet av Parisavtalet och Kunming-Montreal ramverket om biologisk mångfald. Föreningen saknar dock tydliga skrivningar kring hur detta ska ske, exempelvis vad gäller anpassningsarbetet och frågan om hur skador och förluster med anledning av klimatkatastrofer ska hanteras.
–Svenska skattemedel ska inte investeras i fler fossilgasanläggningar eller andra projekt som förvärrar klimatkrisen. Därför är det positivt att biståndet ska ta hänsyn till klimat- och miljöpåverkan, men vi hade velat se en mycket starkare styrning än “när så är relevant”. Vi beklagar att regeringen öppnar upp för möjligheten till undantag, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen välkomnar skrivningen att “biståndet ska skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck”, men ställer sig mycket kritisk till Tidöpartiernas nya mål om att biståndet “skall bidra till svenska intressen”.
–Klimatbiståndet måste bidra till biståndets övergripande mål och stödja människor i fattigdom och förtryck, inte svenska ekonomiska intressen eller svenskt näringsliv. Vi anser att klimatbiståndet behöver gå hand i hand med insatser för biologisk mångfald och ett bredare miljöarbete. Ett utökat fokus på utvecklingsbanker och fonder riskerar att medföra att en större del av svenskt klimatbistånd ges vidare som lån, vilket skulle bidra till den ökande skuldkrisen, avslutar Karin Lexén.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum