Region Uppsala har certifierat flest bussförare i landet i år
204 förare har genomgått branschorganisationen Svensk Kollektivtrafiks förarcertifiering i år. Det är flest i landet och betydligt fler än tvåan på listan, Region Örebro, där 175 förare certifierats. Förarna certifieras efter en utbildning i service och bemötande för att öka trygghet, säkerhet och kvalitet för både förare och resenärer.
- Certifiering av de som kör för våra bussföretag är ett krav från oss. Vår aktiva avtalsförvaltning har gett detta positiva resultat. Så självklart är vi stolta över att många av de som kör för våra bussföretag certifierats i år, säger Karin Svingby, trafikdirektör, Region Uppsala.
Region Uppsala har i sina avtal ställt som krav på bussföretagen att deras förare ska gå kursen. Det är företagen som själva håller i kurserna, men instruktörerna går en utbildning hos Region Uppsalas kollektivtrafikföretag UL, för att få in UL- perspektiv. Keolis har certifierat 171 av de 540 förare som kör i Region Uppsala och Mohlins 33. Gamla Uppsala Buss planerar att starta certifieringsarbetet i januari 2024.
Målsättningen är att förarna ska köra på ett ansvarsfullt sätt, bemöta resenärer med respekt och förståelse och kunna svara på frågor. Ökad kunskap hos förarna och bättre bemötande ökar nöjdheten hos resenärerna och bidrar till att fler vill resa kollektivt.
Utbildningen omfattar tre delar. Formell utbildning, självstudier och prov. Region Uppsala använder Svensk Kollektivtrafiks branschgemensamma material som består av en utbildningshandbok, en e-learningmodul, ett bildspel och certifieringsprov. Utöver det tillkommer sådant som gäller i Region Uppsala, så att förarna kan svara på frågor om till exempel biljetter och biljett- och betalmodell och vilken buss som går vart. Kursen är fem timmar lång, och max tio personer åt gången deltar.
-En viktig aspekt av kursen är att förarna kan inspirera varandra och diskutera konkreta situationer och tillsammans hitta lösningar och ge förslag på hur de ska agera, säger Christina Nordlund, projektansvarig på Region Uppsala, som utbildar kursinstruktörerna på bussföretagen.
Efter godkänt prov får förarna en plakett, som visar att de är certifierade, att bära på sin uniform. Certifikatet gäller i fem år och är inte knutet till ett visst företag, utan föraren kan ta med det om hen söker jobb hos någon annan. Efter fem år, behöver man göra om kursen och certifieras igen.
Svensk Kollektivtrafik gör bedömningen att certifiering höjer statusen på bussföraryrket och att det är bra att kunskapskraven blir gemensamma för hela landet.
- Förarcertifieringen en viktig symbol för att bussen framförs av en professionell förare. Att vara certifierad innebär att vi kunnigt kan bemöta alla typer av resenärer, svara på frågor om produkten, destinationer och linjer. Och framföra fordonet säkert och leverera en hög service, säger Marwan Al-Jawari, förare och instruktör på Keolis.
13 av Sveriges 21 regioner deltar i Svensk Kollektivtrafiks certifieringskurser. I år certifierades i Region Skåne 171 förare, Region Jönköping 152, och Dalatrafik 131. Svensk Kollektivtrafik startade arbetet med kurserna år 2009.
Kontakter
Karin Svingby, trafikdirektörRegion Uppsala, Trafik och Samhälle
Tel:018-617 48 83karin.svingby@regionuppsala.seMaria HasselgrenPresschefRegion Uppsala, Trafik och Samhälle
Tel:072-202 48 64maria.k.hasselgren@regionuppsala.seFölj Trafik och samhälle
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafik och samhälle
All skolbusstrafik utom i Enköping ställs in21.11.2024 13:08:45 CET | Nyheter
UL har i samråd med bussföretagen Mohlins och Keolis, som kör skolbussarna, valt att ställa in all skolbusstrafik i länet, utom i Enköpings kommun. Region Uppsalas tjänsteperson i beredskap har kontakt med de berörda kommunerna som kommer att informera skolorna.
Risk för inställd och försenad trafik21.11.2024 06:54:15 CET | Pressmeddelande
Stadsbusstrafiken i Uppsala är åter i gång med reducerad trafik efter ett kortare stopp på morgonen. All busstrafik i hela länet kan vara påverkad av väderläget och resenärer uppmanas hålla sig uppdaterade via UL:s app och webbplats.
UL ställer in alla stadsbussar i Uppsala på grund av vädret21.11.2024 05:20:17 CET | Pressmeddelande
UL ställer in all busstrafik i Uppsala stad med anledning av väderläget. Beslutet gäller från och med 04:50 på morgonen och man hoppas att trafiken kan komma i gång igen under morgonen. Resenärerna uppmanas att följa utvecklingen i reseplaneraren i UL:s app eller på UL:s webbplats.
Allt fler nöjda med Region Uppsalas kollektivtrafik30.8.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler resenärer är nöjda med och tycker att det är enkelt att resa kollektivt med UL. Det visar nöjd kundindex som varje månad tas fram av Svensk kollektivtrafik. I januari i år ansåg 69 procent av de som reser ofta, att det är enkelt att resa med UL, idag är den siffran 74 procent. Bland de som inte reser så ofta med UL, har den positiva inställningen ökat från 36 procent till 46 procent.
Hela Gräsö får fast busstrafik när sommartidtabellen införs12.6.2024 08:58:00 CEST | Pressmeddelande
Måndag 17 juni inför UL sommartidtabell i kollektivtrafiken. Tabellen omfattar såväl bussar som tåg och sträcker sig till och med 18 augusti. En positiv nyhet är hela att Gräsö får fast busstrafik under sommaren. Den största förändringen i Uppsala är att linjerna 30 och 31 byter nummer till linje 13 respektive 14 i och med införandet av sommartidtabellen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum