Civil Rights Defenders

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner

Dela

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen.

– Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Igår tog regeringen emot utredningen om visitationszoner. Under 2022 gav Tidöpartierna utredare i uppdrag att lämna förslag på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige. I en visitationszon får polisen genomföra en kroppsvisitation och en fordonskontroll utan konkret brottsmisstanke. Civil Rights Defenders har tidigare kritiserat förslaget om visitationszoner, bland annat i granskningen Ett år med Tidöavtalet.

– Möjligheter för polis att kroppsvisitera personer utan brottsmisstanke öppnar typiskt sett upp för godtyckliga polisingripanden och därigenom kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Frånsäger sig ansvar för diskriminering

Av utredningen om visitationszoner framgår att polisen ska ha utökade befogenheter att kroppsvisitera personer och genomsöka fordon på allmän plats. Även barn ska kunna kroppsvisiteras inom dessa zoner. Kraven som ska avgöra om en kontroll ska genomföras inom en visitationszon ska ställas lägre än de bestämmelser som idag finns för kroppsvisitering. Enligt förslaget är bland annat klädsel, tidigare brottslighet och avvikande beteende faktorer som påverkar bedömningen av om en kontroll ska genomföras eller inte.

– Förslaget ger polisen ett mycket vitt utrymme att kontrollera personer. I praktiken kommer kravet att ett ingripande ska baseras på underrättelser, tips och iakttagelser att ha liten betydelse. Vi kommer sannolikt att se många anmälningar till Justitieombudsmannen, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders och tillägger:

– Det är en besvikelse att man skjuter ifrån sig ansvaret genom att säga att risken för rättighetskränkningar ligger i tillämpningen. Beslutsfattare har ett ansvar att inte utforma lagstiftning på ett sätt som öppnar upp för diskriminering och kränkningar av den personliga integriteten.

Möjlighet att överklaga 

Beslut om att införa en så kallad visitationszon ska fattas av polis och ska kunna gälla i två veckor, men kunna förlängas. En möjlighet att överklaga beslutet ska finnas för de som berörs.

– Vi menar att det bör varar domstol som fattar beslut om att en visitationszon ska inrättas – inte polisen själva. Inrättandet av visitationszoner kan i praktiken innebära att ett mycket stort antal människor utsätts för tvångsmedel under en viss tid. En sådan åtgärd bör underställas domstolsprövning. Inte minst för att stärka allmänhetens förtroende för att beslutet fattats på rätt grunder, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Positivt med dokumentationsskyldighet 

Ett av förslagen i utredningen gör tydligt att polisen måste dokumentera en utförd visitation och husrannsakan i fordon.

– Det är positivt att utredaren vill lagstadga en dokumentationsplikt. Men vår erfarenhet, och även JO:s granskningar, visar att polisen ignorerar sin dokumentationsplikt. Därför bör regeringen nu ge polismyndigheten i uppdrag att stärka sina rutiner kring dokumentation och att systematiskt följa upp hur kroppsvisitationer och husrannsakan i fordon genomförs. Det är en förutsättning för att kunna fånga upp och förebygga diskriminerande kontroller, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Poliser negativt inställda till visitationszoner

Enligt utredaren ser polisen ett behov av att kunna använda sig av visitationszoner för att förebygga brottslighet, men rapporter visar att poliser är negativt inställda till att införa visitationszoner. Av de tillfrågade poliserna i Brottsförebyggande rådets senaste rapport svarade en majoritet att de inte anser att visitationszoner är ett viktigt verktyg och att det till och med kan bli kontraproduktivt.

Brås rapport om polisens arbete med profilering och likabehandling visar också att det förekommer diskriminerande etnisk profilering i polisens arbete, att polisen saknar vägledning för att förebygga diskriminerande profilering och att det finns små möjligheter för de som drabbats att driva sina ärenden vidare.

Diskriminerande åtgärder av polis i lagen

I dag omfattas inte diskriminerande åtgärder av polis i diskrimineringslagen. En utredning lades fram under förra mandatperioden som föreslog att enskilda ska kunna utkräva ansvar från polisen för diskriminerande åtgärder, men förslaget har ännu inte tagits vidare.

– Ett system med visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som omfattar diskriminerande åtgärder av polis. Enligt rapporter använder sig polisen av diskriminerande kontroller, och polisen behöver ett konkret uppdrag och resurser för att lägga om sitt arbete för att förebygga diskriminering, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Kontakta oss 

Våra experter finns tillgängliga för att kommentera utredningen om visitationszoner och hur förslagen inskränker rättigheter och ökar risken för diskriminerande polisingripanden.   

Kontakta vår pressjour via press@crd.org eller på telefonnummer +46 (0)76 576 27 62. 

Nyckelord

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Vandelsutredning presenteras imorgon – vi kan kommentera31.3.2025 14:32:06 CEST | Pressmeddelande

Vandelsutredningen, som ska lägga nya förslag på hur brister i levnadssätt ska kunna leda till utvisning, ska presenteras imorgon. Utredningen ska bland annat titta på om åsiktsyttringar, även om de inte är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. – Vi på Civil Rights Defenders är starkt kritiska. Att människor ska kunna utvisas för åsiktsyttringar som inte är brottsliga saknar rättslig legitimitet. Det bryter mot Europakonventionen och principen om likabehandling inför lagen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.

Rekorddemonstrationer väntas på lördag: ”Serbiens framtid som ett fritt land står på spel”11.3.2025 14:54:34 CET | Pressmeddelande

Rekordstora demonstrationer väntas på lördag i Serbien med över hundratusen deltagare. Demonstranterna kräver demokratiska reformer och rättsstatliga principer, men saknar trots det internationellt stöd. De möter hårt motstånd från regeringen. Civil Rights Defenders har kontor i Belgrad, kan kommentera människorättsläget och kan vara behjälpliga med intervjuer av demonstranter på plats. I dag befinner sig även Serbiens talman, Ana Brnabić, i Sverige för möten med bland andra Sveriges talman, Andreas Norlén.

Serbian police crack down on USAID-funded organisations25.2.2025 16:41:51 CET | Pressmeddelande

Amid ongoing mass demonstrations in Serbia, police today have begun raiding civil society organisations that have received funding from USAID. One of the affected organisations is Center for Research Transparency and Accountability, which the Swedish human rights organisation Civil Rights Defenders has worked closely with for a long time. Civil Rights Defenders’ Europe Director, Ivana Randjelovic, is in Belgrade and can provide comments. "The Serbian government is using all means available to tighten its grip on power. The fact that they are now targeting civil society is an extremely concerning development," says Ivana Randjelovic, Director Europe Department at Civil Rights Defenders’ office in Belgrade.

Serbisk polis slår till mot USAID-finansierade organisationer25.2.2025 15:55:40 CET | Pressmeddelande

Mitt under pågående massdemonstrationer i Serbien har polisen idag börjat göra räder mot civilsamhällesorganisationer som fått pengar av USAID. Två organisationer som drabbats är Center for Research Transparency and Accountability (CRTA) och Civic Initiatives som svenska Civil Rights Defenders länge jobbat nära. Civil Rights Defenders Europachef, Ivana Randjelovic, finns på plats i Belgrad och kan kommentera. – Den serbiska regeringen tar till alla medel de kan för att öka kontrollen och hålla fast vid makten. Att de nu ger sig på civilsamhället är en extremt oroande utveckling, säger Ivana Randjelovic, Europachef på Civil Rights Defenders kontor i Belgrad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye