Civil Rights Defenders

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner

Dela

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen.

– Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Igår tog regeringen emot utredningen om visitationszoner. Under 2022 gav Tidöpartierna utredare i uppdrag att lämna förslag på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige. I en visitationszon får polisen genomföra en kroppsvisitation och en fordonskontroll utan konkret brottsmisstanke. Civil Rights Defenders har tidigare kritiserat förslaget om visitationszoner, bland annat i granskningen Ett år med Tidöavtalet.

– Möjligheter för polis att kroppsvisitera personer utan brottsmisstanke öppnar typiskt sett upp för godtyckliga polisingripanden och därigenom kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Frånsäger sig ansvar för diskriminering

Av utredningen om visitationszoner framgår att polisen ska ha utökade befogenheter att kroppsvisitera personer och genomsöka fordon på allmän plats. Även barn ska kunna kroppsvisiteras inom dessa zoner. Kraven som ska avgöra om en kontroll ska genomföras inom en visitationszon ska ställas lägre än de bestämmelser som idag finns för kroppsvisitering. Enligt förslaget är bland annat klädsel, tidigare brottslighet och avvikande beteende faktorer som påverkar bedömningen av om en kontroll ska genomföras eller inte.

– Förslaget ger polisen ett mycket vitt utrymme att kontrollera personer. I praktiken kommer kravet att ett ingripande ska baseras på underrättelser, tips och iakttagelser att ha liten betydelse. Vi kommer sannolikt att se många anmälningar till Justitieombudsmannen, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders och tillägger:

– Det är en besvikelse att man skjuter ifrån sig ansvaret genom att säga att risken för rättighetskränkningar ligger i tillämpningen. Beslutsfattare har ett ansvar att inte utforma lagstiftning på ett sätt som öppnar upp för diskriminering och kränkningar av den personliga integriteten.

Möjlighet att överklaga 

Beslut om att införa en så kallad visitationszon ska fattas av polis och ska kunna gälla i två veckor, men kunna förlängas. En möjlighet att överklaga beslutet ska finnas för de som berörs.

– Vi menar att det bör varar domstol som fattar beslut om att en visitationszon ska inrättas – inte polisen själva. Inrättandet av visitationszoner kan i praktiken innebära att ett mycket stort antal människor utsätts för tvångsmedel under en viss tid. En sådan åtgärd bör underställas domstolsprövning. Inte minst för att stärka allmänhetens förtroende för att beslutet fattats på rätt grunder, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Positivt med dokumentationsskyldighet 

Ett av förslagen i utredningen gör tydligt att polisen måste dokumentera en utförd visitation och husrannsakan i fordon.

– Det är positivt att utredaren vill lagstadga en dokumentationsplikt. Men vår erfarenhet, och även JO:s granskningar, visar att polisen ignorerar sin dokumentationsplikt. Därför bör regeringen nu ge polismyndigheten i uppdrag att stärka sina rutiner kring dokumentation och att systematiskt följa upp hur kroppsvisitationer och husrannsakan i fordon genomförs. Det är en förutsättning för att kunna fånga upp och förebygga diskriminerande kontroller, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Poliser negativt inställda till visitationszoner

Enligt utredaren ser polisen ett behov av att kunna använda sig av visitationszoner för att förebygga brottslighet, men rapporter visar att poliser är negativt inställda till att införa visitationszoner. Av de tillfrågade poliserna i Brottsförebyggande rådets senaste rapport svarade en majoritet att de inte anser att visitationszoner är ett viktigt verktyg och att det till och med kan bli kontraproduktivt.

Brås rapport om polisens arbete med profilering och likabehandling visar också att det förekommer diskriminerande etnisk profilering i polisens arbete, att polisen saknar vägledning för att förebygga diskriminerande profilering och att det finns små möjligheter för de som drabbats att driva sina ärenden vidare.

Diskriminerande åtgärder av polis i lagen

I dag omfattas inte diskriminerande åtgärder av polis i diskrimineringslagen. En utredning lades fram under förra mandatperioden som föreslog att enskilda ska kunna utkräva ansvar från polisen för diskriminerande åtgärder, men förslaget har ännu inte tagits vidare.

– Ett system med visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som omfattar diskriminerande åtgärder av polis. Enligt rapporter använder sig polisen av diskriminerande kontroller, och polisen behöver ett konkret uppdrag och resurser för att lägga om sitt arbete för att förebygga diskriminering, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Kontakta oss 

Våra experter finns tillgängliga för att kommentera utredningen om visitationszoner och hur förslagen inskränker rättigheter och ökar risken för diskriminerande polisingripanden.   

Kontakta vår pressjour via press@crd.org eller på telefonnummer +46 (0)76 576 27 62. 

Nyckelord

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?10.7.2024 09:28:56 CEST | Pressmeddelande

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen27.5.2024 14:27:11 CEST | Pressmeddelande

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni. - Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye