Hyresgästföreningen  Region Norra Skåne

Klar förhandling med AB Kristianstadsbyggen och AB Allön: Yrkade på 9,52 - hamnade på 4,99

Dela

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget AB Kristianstadsbyggen har kommit överens om hyreshöjningar för de kommande två åren för närmare 9 400 lägenheter i Kristianstad. Från och med 1 januari 2024 höjer AB Kristianstadsbyggen hyrorna med 4,99 procent i genomsnitt och från den 1 januari 2025 med 4,6 procent.

Michelle Komulainen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Michelle Komulainen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne Foto: Marie Walther

Efter utmanande men konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgästföreningen och AB Kristianstadsbyggen nått en överenskommelse om hyrorna för 2024 och 2025. Överenskommelsen innebär att AB Kristianstadsbyggen höjer hyrorna i genomsnitt med 4,99 procent, från 1 januari 2024 och med i genomsnitt 4,6 procent, från 1 januari 2025. Parterna enades om att differentieringar på lägenhetsnivå kommer att ske enligt AB Kristianstadsbyggens hyressättningsmodell. AB Kristianstadsbyggen ville först höja hyran med 9,52 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.
 
–Att skriva en överenskommelse på så pass hög nivå är inte roligt och vi är medvetna om att det blir en tung smäll för många. Med tanke på att vi är inne på andra året med en levnadskostnadskris och hyresgäster som är väldigt hårt pressade ekonomiskt, hade vi helst velat se en lägre höjning. Men i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar och denna förhandling har präglats av ett avvägande mellan bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Michelle Komulainen, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.
 
Årets hyresförhandlingar har präglats av ett ännu mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.

- I år är det därför extra viktigt att fastighetsägare tar sitt ansvar då många hyresgäster lever på marginaler. Vi hoppas samtidigt att det finns en förståelse för att det i år har blivit högre hyreshöjningar. Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Vi har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, säger Karl-Mikael Jensen, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

- En tvåårig uppgörelse skapar en viktig framförhållning för hyresgästerna när det gäller kommande boendekostnader, säger Josip Kobas, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.
 
Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma överenskommelsen som grund för de årliga förhandlingarna. 

Nyckelord

Kontakter

Pressjour Norra SkåneHyresgästföreningen Norra Skåne

Norra Skåne omfattar kommunerna Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Tel:010- 45 91700press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Bilder

Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Ladda ned bild
Josip Kobas, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Josip Kobas, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Ladda ned bild

Om Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Svalövbostäders hyresgäster9.2.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Svalövsbostäder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 1080 lägenheter i Svalöv. Från och med 1 mars 2024 höjer Svalövsbostäder hyrorna med 5,25 procent för varmhyror samt 3,5 procent för kallhyror. Bostadsbolaget ville först höja hyran med 7,9 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye