DIK

DIK blir första Sacoförbund som inför Klimatombud

Dela

Ett klimatombud är en ny lokalfacklig roll på fackförbundet DIK som agerar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i den lokala omställningen. Klimatombud kan tillsammans med kollegorna titta på arbetsplatsen med klimat­kritiska glasögon. Uppdraget kan innebära att se över exempelvis policydokument, upphandlingar, föreslå elbilsladdning och förmånscyklar. 

Fackförbundet Vision var först ut med att inrätta rollen i Sverige.  

Agnes Kullenmark och Tamim Alameddine
Agnes Kullenmark och Tamim Alameddine

– Många medlemmar i DIK har ett extra stort engagemang för klimatfrågorna. Vi ser att det finns behov av att prata mer om vad vi som facklig part kan göra i det stora, men inte minst på arbetsplatsen, i det lokala och småskaliga. Därför känns det bra att vi nu får denna roll på plats inom DIK och att vi tillsammans med våra engagerade medlemmar får utveckla och forma rollen, säger Tamim Alameddine, förbundssekreterare på DIK. 

– Vi måste agera mer direkt ute på arbetsplatserna för det är där som vi kan göra den stora skillnaden. Samtidigt tar vi till vara på det engagemang som våra medlemmar har för en schysst och rättvis klimatomställning. Klimatombudsrollen använder medlemmarnas kunskap och driv i klimatfrågan och stärker arbetsplatsens klimat- och miljöarbete. Det här är win-win för alla och vi hoppas att det här ska leda till att fler fackförbund följer efter och inrättar denna roll, säger Agnes Kullenmark, projektledare på DIK.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Agnes Kullenmark
Agnes Kullenmark
Ladda ned bild
Förbundssekreterare/
Påverkansansvarig
Förbundssekreterare/ Påverkansansvarig
Ladda ned bild

Länkar

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Sämre akademisk frihet för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap4.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att forskare inom samhällsvetenskap och humaniora i högre grad än andra ämnesområden upplever att deras akademiska frihet är utmanad. Konsekvenserna är stora – forskarna byter forskningsfokus och undviker ämnen som kan uppfattas som kontroversiella. Fackförbundet DIK ser stora risker för det öppna demokratiska samhället och samtalet.

Anmälningsplikt - vad innebär det i praktiken?22.5.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle anmälningsplikten innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen den 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye