Svenska elitidrottare blir utan pension
Många elitidrottare lever på inkomster under existensminimum och saknar det skyddsnät som arbetstagare har, som exempelvis pensionssystem och socialförsäkring. Förutsättningarna måste förbättras.

– En elitidrottssatsning i dag är ett stort risktagande. För de som är beredda att ta chansen väntar ekonomiskt tuffa år där de i många fall är beroende av familj och vänner. Det innebär dessutom en otrygg framtid. Stödet till svensk elitidrott behöver förstärkas genom ökade medel och att förutsättningarna för svenska elitidrottare förbättras, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet.
Just nu ser regeringen över hur skydd kan förbättras för de grupper som idag hamnar utanför trygghetssystem såsom socialförsäkring och pension.
– Förslagen i sig är bra. Men problemet är att man missat de elitidrottare som inte har anställning utan lever på exempelvis stipendier. På samma sätt som kulturarbetare som lyfts i utredningen står också många elitidrottare utanför trygghetssystemet. Det får stora konsekvenser för enskilda elitidrottare och för Sveriges möjligheter att nå internationella framgångar. Att vara mitt i en elitkarriär och representera Sverige är oerhört prövande och att då samtidigt stå utanför möjligheter till pension och andra trygghetssystem är oacceptabelt. Förslaget behöver inkludera denna grupp av elitidrottare, säger Anna Iwarsson.
Jonna Malmgren, som har två EM-guld i bagaget som brottare, satsar just nu för fullt mot OS i Paris i sommar. Hon lever på 9 000 kronor i månaden som är stipendium från Sveriges Olympiska Kommitté. Utan stöd från familj och sambo hade hon aldrig haft möjlighet att satsa på brottningen.
– Vi som är elitidrottare representerar vårt land och jobbar med detta. Det är klart att det hade varit rimligt om vi fick samma rättigheter och möjligheter som andra arbetstagare, säger Jonna Malmgren. (Intervju med Jonna Malmgren nedan)
Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté har tillsammans inom ramen för arbetet i projektet Elitidrott 2030 även tidigare belyst behovet av ökat stöd och ökad trygghet för elitidrottare. I dagarna skickar Riksidrottsförbundet in idrottsrörelsens synpunkter på förslagen till förändringar i trygghetssystemet.
Riksidrottsförbundets remissvar (länk)
Forskningsrapporten Vägar till världstoppen (länk)
Rapport om svenska olympiers socioekonomi (länk)
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60
INTERVJU med JONNA MALMGREN
Jonna Malmgren har två EM-guld i brottning och satsar för fullt mot OS i Paris i sommar. Trots det saknar hon ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har, som exempelvis pensionsavsättningar, föräldraförsäkring eller rätt till sjukersättning. – Vi som är elitidrottare representerar vårt land och jobbar med detta. Det är klart att det hade varit rimligt om vi fick samma rättigheter och möjligheter, säger Jonna Malmgren.
För närvarande är Jonna Malmgren i Paris för ett 15 dagar långt träningsläger.
– Det blir fyra till sex pass brottning i veckan och fem kompletterande träningspass med styrke- eller konditionsträning. Jag lägger ner hela mitt liv på brottning och är även ideell ledare i Helsingborg. Tränar jag inte själv så tränar jag andra. Det blir en hel del tid på brottningsmattan.
Utan stöd från familj och sambo hade Jonna aldrig haft möjlighet att satsa på brottningen.
– Att de har stöttat mig har varit helt avgörande. Innan hade jag 6000 kronor i SOK-stöd och det räckte precis till hyran, nu har jag 9000 kronor. Sedan är brottning en liten sport, där möjligheten att få sponsorer är svårare. Utan mina föräldrar hade jag inte kunnat leva det här livet.
Jonna Malmgren önskar att hon hade kunnat lägga undan lite pengar plus sätta av lite i en pensionsförsäkring.
– Någonstans har jag valt detta. Jag visste förutsättningarna. Då hade jag kunnat välja att strunta i min satsning, men det är det här jag vill göra. På grund av det har jag fått offra saker. Men jag lever min dröm och jag hade aldrig hållit på med brottning om pengar hade varit min drivkraft, säger Jonna och fortsätter:
– Samtidigt tycker jag att det är tråkigt. Jag vill ha säkerheten som alla andra har som har en lön. Jag kommer att hamna efter när det gäller den trygghet som en vanlig arbetstagare har. Det är inte bra.
Nu är det fullt fokus på OS i Paris, en dröm hon haft sedan hon var liten.
– Det kommer att bli väldigt tufft. Alla som kommer dit har gått igenom tuffa kval. Jag kommer att gå in med samma inställning som i alla turneringar. Jag tränar inte brottning för att förlora, jag vill vinna varje match. Det ska bli väldigt stort. Jag tänker på alla fina OS i brottning som Sverige har gjort. Det jag strävar efter är att vinna en OS-medalj.
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Välkommen att bevaka SM-veckan sommar i Norrköping!13.5.2025 11:14:07 CEST | Pressmeddelande
Den 24 – 29 juni 2025 är det återigen dags för SM-veckan sommar. Den här gången står Norrköping för värdskapet som arrangerar SM-veckan för andra gången. Välkommen att bevaka SM-veckan sommar i Norrköping!
Extra stöd har gjort stor skillnad6.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
35 000 utbildade ledare i över 5 000 föreningar. Det är resultatet av den insats för ledarutbildning och -rekrytering som genomfördes och där 60 specialidrottsförbund deltog i arbetet. Dessutom har de 19 RF-SISU distrikten genomfört utbildningsinsatser med syfte att få tillbaka, välkomna nya eller inspirera befintliga ledare. Tillsammans har de över 30 000 deltagarna i distriktens insatser genomfört drygt 58 000 utbildningstimmar.
Anmälan för att följa Riksidrottsmötet 20255.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsmötet hålls 23-25 maj 2025 i Göteborg. Media är välkomna att följa mötet på plats och/eller digitalt och behöver anmäla intresse.
Kamerabevakning – avgörande för att exkludera gärningsmän28.4.2025 14:48:48 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnades “Utredningen för tryggare idrottsevenemang” till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som kommer ge arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum