Adda

Adda bidrar till utveckling för att bekämpa välfärdsbrottslighet

Dela

Addas inlämnade förslag till försöksverksamhet för att motverka välfärdsbrottslighet är ett av fem som lämnats över till civilminister Erik Slottner. Förslaget om försöksverksamhet syftar till att på ett mer effektivt sätt ta del av information om leverantörer och identifiera nya uteslutningsgrunder. Genom fördjupade kontroller kan oseriösa aktörer stängas ute från ramavtal redan i upphandlingen. Utredningen fick in knappt 90 förslag på försöksverksamheter.

Vuxen hjälper barn i orangea jacka
Addas förslag på försöksverksamhet riktar in sig på upphandling av tjänster inom individ- och familjeomsorgen (IFO), såsom HVB, Stödboende och konsulentstödd familjehemsvård.

- Vi är stolta över att vårt förslag är ett av de utvalda, vi har arbetat hårt med att hitta lösningar på det vi anser är våra största problem när det gäller att komma åt oseriösa aktörer. Att samverka tillsammans med andra aktörer och med myndigheter är avgörande, säger Olof Molander affärsområdeschef Adda. 

Addas förslag på försöksverksamhet riktar in sig på upphandling av tjänster inom individ- och familjeomsorgen (IFO), såsom HVB, Stödboende och konsulentstödd familjehemsvård. Tjänster som på olika sätt riktar sig till särskilt utsatta individer i samhället. Adda har länge upphandlat denna typ av tjänster och arbetar aktivt för att säkerställa avtalad kvalitet i ramavtalen, vilka omfattar hundratals leverantörer. En stor utmaning är att få kännedom om, och tillgång till, relevant och uppdaterad information om leverantörer på ett enkelt och lättöverskådligt sätt. 

- Att se och utforska möjligheterna är otroligt viktigt. Vi som nationell upphandlingsorganisation behöver bidra med vår kompetens om vilka hinder vi stöter på och hur vi ska komma åt dem. Nu ser vi fram emot att i samverkan skapa en effektiv informationsdelning, säger Olof Molander.   

Utredningen har gjort bedömningen att tiden är mogen för det samarbete om informationsdelning som Adda föreslår. Därför föreslås Upphandlingsmyndigheten få i uppdrag att kartlägga vilka myndigheter som bör ingå i en sådan försöksverksamhet för att därefter inleda ett samarbete med bland andra Adda.  

Om försöksverksamhet och utredningen 

Syftet med försöksverksamheterna ska vara att öka kommunernas och regionernas kapacitet att hantera de samhällsutmaningar som de står inför. Det som utmärker ett försök är att det syftar till att ge ny kunskap, att det bedrivs i verklig miljö och är avgränsat i tid. Försöksverksamhet är en metod att testa ett nytt arbetssätt, en ny teknik eller nya former för samverkan i begränsad omfattning, utvärdera försöketr och därefter implementera det i större skala om det visar sig framgångsrikt. 

Utredningen har haft i uppdrag att identifiera uppslag till försöksverksamheter samt bedöma om, och i så fall hur, staten bör främja och stödja försöksverksamheterna. Utredningen har redovisat sitt arbete i slutbetänkande av Försöksverksamhetskommittén i SOU 2023:94 “Förändring genom försök - Försöksverksamhet i den kommunala sektorn". 

Kontakter

Om oss

Adda är ett företag inom SKR som erbjuder tjänster och produkter inom digitalisering, hållbar försörjning och kompetensutveckling. Vi skickliggör våra kunder genom att utveckla kompetens och förmåga att ställa om. Det ger hela välfärden möjlighet att spara både tid och pengar.

Följ Adda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Adda

Nya villkor för hållbara leveranskedjor5.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Efter nära tre år och en omfattande konsultationsrunda lanseras de nya villkoren för hållbara leveranskedjor, framtagna i nära samarbete mellan Adda och Regionernas Nationella kansli för hållbar upphandling. Villkoren är i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet för ansvarsfullt företagande. Samtidigt lanseras ett webbaserat stöd för att underlätta för upphandlande organisationer och leverantörer att motverka riskerna i leveranskedjorna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye