Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Kostnadsökning på en miljard vid återförstatligat järnvägsunderhåll

Dela

Trafikverkets inköp av entreprenadupphandlingar gällande underhåll uppgick i fjol till 8,16 miljarder kronor. Utan konkurrensutsättning skulle samma underhåll kosta ytterligare en miljard. Det visar en ny rapport från Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer, FSJ, och Byggföretagen.

Underfinansiering av järnvägsunderhållet har pågått under längre tid.
Underfinansiering av järnvägsunderhållet har pågått under längre tid.

- Det är av största vikt att det angelägna järnvägsunderhållet sker resurseffektivt och med respekt för skattepengarna. Ett återförstatligande skulle medföra en kostnadsökning om en miljard vilket exempelvis motsvarar byte av 200 spårväxlar, säger Stefan Gustavsson, vd Infranord.

Sveriges Radio rapporterade nyligen om slitna spårväxlar som enligt utbytesplanen skulle ha bytts för 10 år sedan - men Trafikverket har varit tvungna att prioritera andra åtgärder. Det måste finns utrymme inom kontrakten för att utveckla nya arbetsmetoder och teknik som kan effektivisera järnvägen.

- Järnvägsunderhållet kan inte slarvas bort i administrativt krångel och ineffektiva åtgärder. Det krävs en politisk borgfred om underhållets organisation. Nu behövs fler innovativa entreprenörer ute i spåren, inte färre, säger Catharina Elmsäter- Svärd vd Byggföretagen.

Kostnaden för att återställa järnvägssystemet till en lägsta acceptabel standard uppskattas av Svenskt Näringsliv till 37 miljarder kronor.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Branschen vill bidra till att Sverige får mer nytta av investerade medel i järnvägen23.8.2023 16:19:07 CEST | Pressmeddelande

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att stärka sin beställarkompetens och redogöra för åtgärder i syfte att öka järnvägstrafikens robusthet, tillförlitlighet och punktlighet. Järnvägsentreprenörerna vill bidra till att Sverige får mer nytta av investerade medel i järnvägen genom ett hållbart förebyggande underhåll. Det uppnår vi tillsammans med beställaren genom produktivitetsutveckling, innovation samt effektivare underhåll.

Positivt resultat för utbildningar till järnvägstekniker när MYH:s senaste ansökningsomgång publicerades13.1.2023 14:00:42 CET | Pressmeddelande

En av de största utmaningarna för Sveriges järnväg idag är det stora behovet av kompetensförsörjning därför välkomnar Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer, FSJ Norrbottens satsning på järnvägsutbildningar. MYH har tilldelat Luleå kommun tre utbildningar som är viktiga för Sveriges järnvägs utveckling; Bantekniker, Kontaktledningstekniker samt Signaltekniker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye