Farligt att åka skridskor på dagvattendammar – nu sätter Uppsala Vatten upp varningsskyltar
Efter förra vinterns problem med skridskoåkning på flera dagvattendammar i kommunen, sätter Uppsala Vatten nu upp varningsskyltar vid alla större dagvattendammar.

– En dagvattendamm har ett varierande flöde, även under vintertid, vilket gör att istjockleken kan variera mycket och vara svag på vissa ställen. Det kan också saknas vatten under isen och går man igenom isen då kan det bli ordentliga olyckor. Därför är det inte lämpligt att åka skridskor på en dagvattendamm, säger Anna Sundén, chef på planeringssektionen-nät på Uppsala Vatten.
Det vatten som samlas i en dagvattendamm är regn- och smältvatten, så kallat dagvatten, som rinner av från hårdgjorda ytor som tak, gator och parkeringar.
– Dagvattnet tar med sig föroreningar och skräp till dagvattendammarna som renar vattnet innan det slussas vidare. Därför är det inte heller lämpligt att bada i dagvattendammar, säger Anna Sundén.
Så funkar en dagvattendamm
I Uppsala tas dagvatten omhand i ett system av ledningar och dagvattendammar. Dagvattennätet i Uppsala med kransorter är cirka 500 kilometer långt.
Dagvatten kan behöva renas från föroreningar, men det sker inte i ett reningsverk på samma sätt som spillvatten. Dagvattnet renas i stället i dagvattendammar eller andra typer av anläggningar innan det leds vidare till Fyrisån, Sävjaån och Hågaån, som är de vattendrag som tar emot merparten av dagvattnet i Uppsala kommun.
Läs mer om dagvatten på www.uppsalavatten.se/dagvatten
Kontakter
Uppsala Vattens presskontaktPresskontakt
Tel:018-727 98 98press@uppsalavatten.seFölj Uppsala Vatten och Avfall AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB
Vem har Sveriges godaste kranvatten?6.3.2025 16:18:33 CET | Pressmeddelande
Det är i Uppsala som jakten på Sveriges godaste kranvatten startar. Uppsala är värdstad för den första av tio regionfinaler i Kranvattentävlingen. En tävling där kommuner från hela Sverige gör upp om var Sveriges godaste kranvatten finns.
Nu får Uppsalas småhusägare sortering på hemmaplan3.3.2025 16:14:46 CET | Pressmeddelande
Nu börjar Uppsala Vatten leverera de första fyrfackskärl som kommer göra det enklare att sortera förpackningar hemma. Den 4 mars ställs de första fyrfackskärlen ut till de som bor i villor, radhus, parhus och liknande boenden. Det är 30 000 hushåll i Uppsala som ska få de nya kärlen så totalt kommer 60 000 fyrfackkärl att ställas ut under perioden mars-juni 2025.
Domstol ger Kungsängsverket nytt tillstånd27.2.2025 13:30:48 CET | Pressmeddelande
Mark- och miljödomstolen har dömt att Kungsängsverket kommer att få sitt nya miljötillstånd som gör det möjligt att ansluta fler till Uppsalas största reningsverk.
Nytt miljötillstånd för Uppsala Vattens biogasanläggning10.12.2024 11:26:21 CET | Pressmeddelande
Uppsalas biogasanläggning har fått ett nytt miljötillstånd. Enligt det nya miljötillståndet kommer Uppsala Vatten att kunna röta upp till 125 000 ton biologiskt nedbrytbart material per år på anläggningen. Det är en stor ökning från det tidigare tillståndet på 50 000 ton per år.
Tomas Ulväng på plats som ny vd för Uppsala Vatten11.11.2024 12:08:35 CET | Pressmeddelande
11 november är Tomas Ulvängs första dag på nya jobbet som vd för Uppsala Vatten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum