Uppsala Kommun Skolfastigheter

Skolfastigheter engagerar sig för rättvist byggande

Dela

I egenskap av stor kommunal fastighetsägare och frekvent beställare av förskolor, skolor och pedagogiska utemiljöer, har Skolfastigheter både ett ansvar och en möjlighet att påverka byggbranschen. Som ny medlem i föreningen Rättvist byggande kan vi främja mer rättvisa villkor på byggmarknaden.

Byggarbetare arbetar med förnstermontering vid Skolfastigheters bygge av nya Brantingsskolan i Uppsala.
Genom medlemskap i föreningen Rättvist byggande verkar Skolfastigheter aktivt för en mer rättvis byggmarknad och bidrar med stöd till personal som drabbas negativt av oseriösa aktörer i byggbranschen (foto: Add Light AB).

Ett aktivt samhällsansvar visar sig på olika sätt i Skolfastigheters verksamhet. Det handlar exempelvis om att vi utformar våra lokaler med ett barnperspektiv för att på bästa sätt möta hyresgästers önskemål, att fastigheter utvecklas hållbart i linje med fastställda klimatmål, att ansvarsfull hantering sker gällande bolagets investeringar, att all verksamhet följer gällande lagar och bestämmelser samt att etablerade samarbeten följer de krav som ska råda på en rättvis arbetsmarknad.

Medlemskap som innebär både rättigheter och skyldigheter
Skolfastigheter blir under 2024 upptagen som medlem nummer 33 i föreningen Rättvist byggande, vilken arbetar för att premiera seriösa byggföretag och att värna om branschens medarbetare - exempelvis ge stöd till personer som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare, genom lönedumpning eller odrägliga arbetsförhållanden.

Genom medlemskapet ges Skolfastigheter tillgång till experter på området och ett kunskapscenter, som både genomför utbildningar och arbetar med operativt stöd till föreningens medlemmar. Skyldigheterna innebär i sin tur att Skolfastigheter verkar för en sund konkurrens och att seriösa entreprenörer engageras i bolagets byggprojekt, något som föreningen också bistår i att löpande kontrollera.

- Som kommunalt fastighetsbolag har vi ett särskilt stort ansvar gentemot både samhället och byggbranschen, vad gäller att förhindra förekomsten av oseriösa entreprenörer på våra byggarbetsplatser. Tillsammans med övriga medlemmar i Rättvist byggande kommer vi under 2024 att aktivt börja samarbeta kring dessa frågor och tillämpa föreningens riktlinjer i våra nybyggnads- och underhållsprojekt, säger Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt på Skolfastigheter. 


Läs mer om föreningen Rättvist byggande.


För mer information:
Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt och tf chef Hållbarhet & innovation, Skolfastigheter
Tel: 018-727 20 86, e-post: therese.lundborg@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En byggarbetare arbetar med slipmaskin vid Skolfastigheters bygge av nya Brantingsskolan.
Skolfastigheter blir under 2024 ny medlem i föreningen Rättvist byggande. (foto: Add Light AB)
Ladda ned bild
En byggarbetare arbetar murar en vägg vid  Skolfastigheters bygge av nya Brantingsskolan i Uppsala.
Medlemskapet i Rättvist byggande innebär att Skolfastigheter aktivt bidrar till en mer rättvis byggmarknad. (foto: Add Light AB)
Ladda ned bild
En grävmaskin och en byggarbetare jobbar med markarbeten vid Skolfastigheters bygge av nya Brantingsskolan.
Under 2024 kommer Skolfastigheter att börja arbeta aktivt efter de direktiv som följer med medlemsskapet i föreningen Rättvist byggande. (foto: Add Light AB)
Ladda ned bild

Dokument

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye