Stor risk för att Ahmadreza Djalali avrättas när som helst
Den svensk-iranske akademikern Ahmadreza Djalali löper stor risk att avrättas i Iran. Allt fler uppgifter tyder på att iranska myndigheter håller honom som gisslan och hotar att verkställa hans dödsdom när som helst för att tvinga Sverige att överlämna den dömde tidigare iranska tjänstemannen Hamid Noury.

- De iranska myndigheterna leker med Ahmadreza Djalalis liv på ett hänsynslöst sätt, som en del i ett politiskt spel, och hotar att genomföra hans avrättning som hämnd för domen mot Hamid Noury. Det internationella samfundet, och den svenska regeringen, måste omedelbart uppmana de iranska myndigheterna att stoppa alla planer på att avrätta Ahmadreza Djalali, respektera hans grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till liv, och omedelbart frige honom. Myndigheterna i Iran måste även utredas för brottet gisslantagande i fallet Ahmadreza Djalali, säger Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty International Sverige.
- Hotet om avrättning av Ahmadreza Djalali kommer mitt i en chockerande ökning av avrättningar i Iran som skett sedan november 2022. Dödsstraffet är en kränkning av rätten till liv och det mest grymma, omänskliga och förnedrande straffet. Amnesty uppmanar Iran att omedelbart införa ett moratorium på alla avrättningar, säger Anna Johansson.
Den 19 december 2023 fastställde Svea hovrätt livstidsdomen mot Hamid Noury för brott i samband med fängelsemassakrerna i Iran 1988. Dagen därpå, den 20 december, spred iranska statliga medier en propagandavideo med Ahmadreza Djalalis framtvingade "bekännelser" om att han bland annat är spion för Israel. Videon inkluderar även de framtvingade "bekännelserna" från svensk-iraniern Habib Chaab, som de iranska myndigheterna godtyckligt avrättade den 6 maj 2023, vilket väcker ytterligare farhågor för att Ahmadreza Djalali riskerar att avrättas när som helst.
Enligt uppgifter från Ahmadrezas familj besökte en tjänsteman från det iranska domstolsväsendet Ahmadreza Djalali i Evin-fängelset den 22 december 2023, samma vecka som hovrätten fastställde Hamid Nourys fällande dom. Tjänstemannen hotade med att Ahmadreza Djalalis dödsstraff skulle verkställas när som helst eftersom “de bekräftat hans dödsdom”. Tjänstemannen hävdade även att Sveriges regering håller Hamid Noury fängslad för att tvinga de iranska myndigheterna att frige Ahmadreza Djalali, ett budskap som även de statliga iranska medierna nu upprepar.
BAKGRUND:
Ahmadreza Djalali greps i Teheran i april 2016 och dömdes till döden för "korruption på jorden" i oktober 2017 efter en synnerligen orättvis rättegång inför avdelning 15 i revolutionsdomstolen i Teheran.
Ahmadreza Djalali har upprepade gånger förnekat dessa anklagelser och sagt att hans framtvingade "bekännelser" gjordes under en period då han utsattes för tortyr och annan illabehandling.
De iranska myndigheterna har nyligen inlett en ny och alarmerande våg av avrättningar. Bara under november 2023 avrättades minst 115 personer.
Amnesty International motsätter sig dödsstraff i samtliga fall, utan undantag, oavsett brottets art, oavsett vem gärningsmannen är eller den metod som staten använder för att döda den fängslade. Dödsstraffet är en kränkning av rätten till liv och det mest grymma, omänskliga och förnedrande straffet.
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seOm oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Nytt ljudklipp inifrån fängelset - Ahmadreza Djalali inleder sitt tionde år i fångenskap24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fredagen den 25 april markerar starten på det tionde året som den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls godtyckligt frihetsberövad i Iran. Trots internationella protester och dödsdomen som hänger över honom, har Iran vägrat att frige Djalali – som utsatts för tortyr, isolering och allvarlig medicinsk försummelse. Amnesty släpper i dag en ny ljudupptagning inifrån fängelset, och fortsätter kräva att Sverige trappar upp sina insatser för att få honom fri.
Amnesty larmar: Omfattande sexuellt våld används som vapen i Sudan10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Amnesty släpper i dag en rapport som visar att Rapid Support Forces (RSF) under det två år långa inbördeskriget i Sudan har utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld i syfte att förnedra, kontrollera och tvinga bort hela samhällen. Övergreppen – däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri – utgör krigsförbrytelser och kan även utgöra brott mot mänskligheten.
Ny rapport: Högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 20158.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Amnesty International rapporten Death Sentences and Excecutions 2024, som sammanställer alla dokumenterade avrättningar runt om i världen. Årets rapport visar det högsta antalet avrättningar sedan 2015, detta trots att det totala antalet länder som använt dödsstraffet minskat. Toppar gör Iran, Saudiarabien och Irak.
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Gruvor i Sápmi får strategisk status trots starka protester från berörda samer25.3.2025 15:30:42 CET | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi har tilldelats strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum