SBAB Bank

Bostadspriserna fortsatte ned i december – men i år vänder de upp igen

Dela

Bostadspriserna föll med 1,5 procent i december i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna fallit fyra månader i rad. Lägenhetspriserna föll med 1,7 procent och villapriserna med 1,4 procent. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar trenden fortsatt fallande priser på både lägenheter och villor. Sedan bostadspriserna stod som högst våren 2022 har de fallit med sammanlagt 16 procent; lägenhetspriserna med knappt 12 procent och villapriserna med drygt 18 procent. Summeras prisfallet för helåret 2023 så stannande det dock vid måttliga 0,8 procent tack vare en stark vår. Med hänsyn tagen till inflationen får man emellertid gå tillbaka ända till 2015 för att hitta lika låga reala priser på lägenheter och till 2016 för villor. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.

Bostadspriserna föll med 1,5 procent i december i Sverige som helhet

Bostadspriserna föll med 1,5 procent i december i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna fallit fyra månader i rad. Lägenhetspriserna föll med 1,7 procent och villapriserna med 1,4 procent. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar trenden fortsatt fallande priser på både lägenheter och villor.

– December var den fjärde månaden i rad med fallande bostadspriser och trenden indikerar fortsatt fallande bostadspriser, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Måttligt bostadsprisfall sett till helåret 2023 …

Summeras prisfallet för helåret 2023 så stannande prisnedgången på bostäderna totalt sett vid måttliga 0,8 procent tack vare en stark vår. Under året steg lägenhetspriserna med 2,0 procent medan villapriserna föll med 2,1 procent.

– Med tanke på de fortsatt stora ränteuppgångarna och den höga inflationen får man nog ändå säga att bostadspriserna i Sverige har uppvisat stor motståndskraft sett till helåret 2023. De senaste fyra månadernas prisfall vägs nästan upp av prisuppgångarna under våren, säger Robert Boije.

… men stora prisfall sedan toppnoteringarna våren 2022

Sedan bostadspriserna stod som högst förra våren 2022 har de fallit med sammanlagt 16 procent; lägenhetspriserna med knappt 12 procent och villapriserna med drygt 18 procent.

– Vi har sedan våren 2022 spått att priserna ska falla med runt 20 procent innan vi når botten. På villasidan är vi nästan där men det är en bit kvar på lägenhetssidan. Många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja sina månadsavgifter relativt mycket framöver och det vore konstigt om det inte kommer att återspeglas i en fortsatt prispress i närtid, säger Robert Boije.

Stora reala förmögenhetsförluster i bostäder för många bostadsägare

Med hänsyn tagen inte bara till det nominella prisfallet på bostäder sedan förra vårens toppnoteringar utan även till den höga inflationen får man nu gå tillbaka ända till 2015 för att hitta lika låga reala priser på lägenheter och till 2016 för villor. På villasidan är det reala prisfallet sedan våren 2022 nu uppe i runt 30 procent – i nivå med 1990-talskrisen.

– Det har pratats mycket om de stora förmögenheter många bostadsägare har gjort sig på bostadsmarknaden. De som köpte sin lägenhet 2015 eller villa 2016 har i och med prisfallen sedan förra våren och med hänsyn tagen till den höga inflationen dock inte haft någon real prisuppgång alls på sina bostäder sedan dess. För de som i stället köpte på pristoppen våren 2022 har det nominella prisfallet i kombination med den höga inflationen medfört stora reala förmögenhetsförluster som kommer att ta tid att hämta igen, säger Robert Boije. 

Nytt år – och stigande bostadspriser

– I vår senaste prognos över bostadsmarknaden spådde vi att bostadspriserna kommer att stiga med runt 2 procent i år och sedan med omkring 5 procent vardera de därpå följande två åren. Den prognosen byggde på att Riksbanken har höjt klart styrräntan och kommer att sänka den flera gånger under det andra halvåret i år. Vi ser i dagsläget inga starka skäl att ändra den bedömningen, säger Robert Boije.

För prisförändringar i Sverige som helhet och i de olika regionerna – se tabell- och diagrambilaga i bifogat pressmeddelande.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 288 000 och 571 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2023). SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Rekordmånga väljer rörlig ränta på bolånet16.7.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I juni valde hela 98 procent av SBAB:s nya bolånekunder rörlig ränta på bolånet. Det är en rekordhög nivå och en ytterligare uppgång från de redan mycket höga nivåerna i början av året. Det är tydligt att valet påverkas av en förväntan om att Riksbanken ska sänka styrräntan så mycket att det blir mer förmånligt att välja rörlig ränta trots att de längre bundna räntorna i utgångsläget är betydligt lägre. Endast 1 procent valde i juni att binda hela lånet medan en lika stor andel valde en mix av rörlig och bunden ränta.

Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg2.7.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 0,2 procent i juni i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit sex månader i rad och med sammanlagt 6,6 procent sedan årsskiftet. Det var dock en splittrad bild: lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner och med i genomsnitt 0,5 procent för Sverige som helhet. Villapriserna steg däremot med 0,6 procent och i fyra av sex regioner. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet med 0,5 procent – lägenhetspriserna med 0,6 procent och villapriserna med 0,3 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för juni.

Mäklarna optimistiska om uppsving på bostadsmarknaden19.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye