Polisförbundet

Polisförbundet överklagar tingsrättens beslut

Dela

Tingsrätten i Örebro har beslutat att fem poliser som skadats under påskupploppen ska betala gärningsmannens rättegångskostnader. Polisförbundet överklagar beslutet och har beviljat rättshjälp till berörda medlemmar.

– Ett orimligt beslut av tingsrätten. Poliser som är satta att värna allmänhetens trygghet och säkerhet ska inte betala gärningsmannens rättegångskostnader, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. 

Polisförbundet kommer att överklaga tingsrättens beslut och förbundet har även beviljat rättshjälp till de berörda medlemmarna. Det innebär att förbundet kommer att betala eventuella rättegångskostnader. 

Bakgrunden är att de berörda poliserna som utsatts för kränkning i form av till exempel stenkastning vid påskupploppen 2022, krävde individuell kränkningsersättning. När Högsta domstolen förra året klargjorde rättsläget kring blåljussabotage så återkallade poliserna sin talan om skadestånd, vilket var helt korrekt hanterat. 

Rättsläget avseende skadestånd/kränkningsersättning vid blåljussabotage var oklart fram till dess att Högsta domstolen meddelade dom under 2023 (NJA 2023 s. 114). ”Vid brott som primärt riktar sig mot allmänna intressen utgår normalt inte någon kränkningsersättning. Även ett sådant brott kan emellertid i vissa fall framstå som på ett sådant sätt riktat mot en eller flera bestämda personer att det kan finnas anledning att göra undantag från denna huvudregel”. 

Förbundet menar att det finns utrymme att tillämpa den undantagsregeln i det här specifika fallet i och med att de ansökte om skadestånd/kränkningsersättning innan Högsta domstolen meddelande sin dom.  

Kontakter

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

”Tydlig vilja att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet”1.12.2023 13:15:11 CET | Pressmeddelande

Arbetsmiljöverket inledde ett tillsynsärende efter Mats Löfvings tragiska död i februari 2023. Utredningen visade på stora brister i Polismyndighetens arbetsmiljöarbete, vilket lett till skarp kritik och krav på åtgärder från Polisförbundet och Arbetsmiljöverket. Efter Arbetsmiljöverkets föreläggande i augusti har nu Polismyndigheten en handlingsplan för att åtgärda bristerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye