Djurens Rätt: Fågelinfluensautbrottet i Sjöbo visar att djurfabrikerna måste monteras ned
Enligt Jordbruksverket har fågelinfluensa konstaterats på en avelsanläggning i skånska kommunen Sjöbo, vilket resulterat i att samtliga 48 000 djur ska avlivas. Utbrottet är ännu ett exempel på att djurfabriker inte bara är ohållbara ur ett djurskyddsperspektiv, utan att de även utgör en grogrund för nästa pandemi. Djurens Rätt kräver att regeringen agerar skyndsamt enligt sju olika åtgärder.

På avelsanläggningen i Sjöbo produceras kläckägg som ger turbokycklingar, som växer från 40 gram till två kilo på 40 dagar vilket gör dem dömda till ett liv av lidande. Svensk kycklingproduktion består nästan uteslutande av turbokycklingar.
– Den senaste tidens skandaler gjort det tydligt att lidandet inom kycklingindustrin finns i alla led - på kläckerierna, i uppfödningen, vid transporten och under slakten. Dessutom nås vi regelbundet av nyheter likt dessa där hela besättningar får sätta livet till på grund av utbrott av smitta, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Forskare har på den senaste tiden höjt rösten för att det kan bli fågelinfluensan som ligger bakom nästa pandemi. Oron väcktes på riktigt när den började sprida sig hos däggdjur, något som är mycket ovanligt. Det har sedan hösten 2022 rapporterats om smitta på minkfarmer i Spanien och Finland, samt om massdöd av sjölejon i Peru. För ett år sedan dog dessutom en 11-årig flicka i Kambodja som smittats.
– Det här har vi varnat för länge, när ska det tas på allvar? Djurfabrikerna måste monteras ned, både för djurens skull men också för människans. En ny pandemi hör inte hemma på listan över saker att vara efterklok kring, och Djurens Rätt kräver därför att regeringen nu agerar skyndsamt, avslutar Camilla Bergvall.
Djurens Rätt vill se att följande åtgärder genomförs omgående:
-
Inför ett slutdatum då mer än 100 djurenheter inte längre får hållas på samma gård.
-
Utveckla en riskpremie som finansierar statens kostnader vid smittoutbrott där större anläggningar får betala en större premie.
-
Avståndet mellan gårdar som har samma djurslag behöver öka för att minska riskerna för spridning dem emellan. En gräns på tre kilometer bör införas.
-
En obligatorisk förprövning som tar med smittskyddsaspekterna bör införas, med exempelvis kraven ovan om begränsad storskalighet och avstånd mellan gårdar.
-
En riskvärdering bör göras inför kontroller av smittskydd, och de som utgör stora risker för smittskydd ska betala för kontrollerna själva, såsom minkfarmer och storskaliga djurfabriker.
-
Antalet djur som transporteras långa sträckor måste bli färre för att minska spridning av gödsel och potentiella smittor över långa distanser. Inför maximalt fyra timmars transporttid.
-
Krav på smittskyddsplaner som behöver följas av samtliga medarbetare bör införas.
Läs mer i Djurens Rätts rapport “Åtgärder för att hindra smittspridning i Sveriges djurfabriker”.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seLänkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
Ny rapport: Tre års granskning av Sveriges kycklingslakterier20.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Skandalrubrikerna för kycklingslakterier har duggat tätt under de senaste åren. Djurens Rätt har därför granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd för Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Resultatet presenteras i en ny rapport med ingående information om systematiska brister, hemlighetsmakeri om dessa och viktiga politiska åtgärder för att lösa problemen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum