Djurens Rätt

Djurens Rätt: Fågelinfluensautbrottet i Sjöbo visar att djurfabrikerna måste monteras ned

Dela

Enligt Jordbruksverket har fågelinfluensa konstaterats på en avelsanläggning i skånska kommunen Sjöbo, vilket resulterat i att samtliga 48 000 djur ska avlivas. Utbrottet är ännu ett exempel på att djurfabriker inte bara är ohållbara ur ett djurskyddsperspektiv, utan att de även utgör en grogrund för nästa pandemi. Djurens Rätt kräver att regeringen agerar skyndsamt enligt sju olika åtgärder.

Fågelinfluensa har konstaterats på en anläggning i Sjöbo som producerar kläckägg som ger s.k. turbokycklingar. Bilden är från en svensk anläggning som håller turbokycklingar.
Fågelinfluensa har konstaterats på en anläggning i Sjöbo som producerar kläckägg som ger s.k. turbokycklingar. Bilden är från en svensk anläggning som håller turbokycklingar. Djurens Rätt

På avelsanläggningen i Sjöbo produceras kläckägg som ger turbokycklingar, som växer från 40 gram till två kilo på 40 dagar vilket gör dem dömda till ett liv av lidande. Svensk kycklingproduktion består nästan uteslutande av turbokycklingar. 

– Den senaste tidens skandaler gjort det tydligt att lidandet inom kycklingindustrin finns i alla led - på kläckerierna, i uppfödningen, vid transporten och under slakten. Dessutom nås vi regelbundet av nyheter likt dessa där hela besättningar får sätta livet till på grund av utbrott av smitta, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Forskare har på den senaste tiden höjt rösten för att det kan bli fågelinfluensan som ligger bakom nästa pandemi. Oron väcktes på riktigt när den började sprida sig hos däggdjur, något som är mycket ovanligt. Det har sedan hösten 2022 rapporterats om smitta på minkfarmer i Spanien och Finland, samt om massdöd av sjölejon i Peru. För ett år sedan dog dessutom en 11-årig flicka i Kambodja som smittats. 

– Det här har vi varnat för länge, när ska det tas på allvar? Djurfabrikerna måste monteras ned, både för djurens skull men också för människans. En ny pandemi hör inte hemma på listan över saker att vara efterklok kring, och Djurens Rätt kräver därför att regeringen nu agerar skyndsamt, avslutar Camilla Bergvall. 

Djurens Rätt vill se att följande åtgärder genomförs omgående: 

  1. Inför ett slutdatum då mer än 100 djurenheter inte längre får hållas på samma gård. 

  2. Utveckla en riskpremie som finansierar statens kostnader vid smittoutbrott där större anläggningar får betala en större premie. 

  3. Avståndet mellan gårdar som har samma djurslag behöver öka för att minska riskerna för spridning dem emellan. En gräns på tre kilometer bör införas.  

  4. En obligatorisk förprövning som tar med smittskyddsaspekterna bör införas, med exempelvis kraven ovan om begränsad storskalighet och avstånd mellan gårdar.  

  5. En riskvärdering bör göras inför kontroller av smittskydd, och de som utgör stora risker för smittskydd ska betala för kontrollerna själva, såsom minkfarmer och storskaliga djurfabriker.

  6. Antalet djur som transporteras långa sträckor måste bli färre för att minska spridning av gödsel och potentiella smittor över långa distanser. Inför maximalt fyra timmars transporttid. 

  7. Krav på smittskyddsplaner som behöver följas av samtliga medarbetare bör införas. 


Läs mer i Djurens Rätts rapport “Åtgärder för att hindra smittspridning i Sveriges djurfabriker”. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye