Volkswagen Finans Sverige AB

Volkswagen Finans Sverige störst på privatleasing som fortfarande är förstahandsvalet när privatkunden köper ny bil.

Dela

Marknaden för att sälja nya bilar till privatkunder har minskat sedan mitten av 2022 samtidigt är det tydligt att privatkonsumenten föredrar privatleasing om dom ska köpa ny bil. Volkswagen Finans Sverige är tillsammans med Volkswagen gruppens märken störst på privatleasing i en alltmer konkurrensutsatt marknad, med en marknadsandel om 24% av alla nyregistrerade privatleasingbilar 2023. Under 2023 har antalet privatleasade bilar minskat i takt med den avtagande köpkraften hos konsumenterna. Däremot har VFS återtagit en del av den tidigare förlorade marknadsandelen.

”Vi är mycket nöjda med att vi återtagit lite av den mark vi förlorat inom privatleasing. Inte minst med tanke på att antalet aktörer är fler än någonsin. Tillsammans med våra märken och professionalismen hos våra återförsäljare har vi en stark position”, säger Patrik Lindroth, VD på Volkswagen Finans Sverige AB.

Vi kan se att preferensen kring finansieringsform när konsumenten köper ny bil är privatleasing, därefter kontant eller lån. Med andra ord är det tydligt att privatleasing är förstahandsvalet när konsumenten väljer nyttjandeform. Produkten har ökat i popularitet varefter fler och fler bilmärken börjat tillhandahålla privatleasing. Inte minst tydligt är det bland många av de nyetablerade aktörerna som ofta introduceras med privatleasing.

Privatleasingmarknaden i antal bilar räknat har ökat varje år sedan 2016 till 2022, för att under 2023 avta. Det minskade antalet registrerade privatleasingbilar hänger samman med den totalt sett minskade andelen privatregistrerade bilar. Privatleasing som produkt, i många fall kombinerat med tilläggstjänster som försäkring och service, skapar enkelhet och fokuserar på mobilitet som tjänst mer än som ägande. Produkten är som mest populär i målgruppen upp till 30 år, där mer än 60% väljer privatleasing vid köp av ny bil.

”Privatleasing tillsammans med försäkring och serviceplan på en faktura gör kostnaden för mobiliteten tydlig och överskådlig. I tillägg skapar privatleasing riskreducering kring andrahandsvärdet, vilket många konsumenter kan se som positivt, inte minst i samband med omställning till en elektrisk bil. Speciellt bland yngre kunder” fortsätter Patrik Lindroth.

Efter att privatleasing vunnit mark och blivit en etablerad produkt under de första tillväxtåren har många konsumenter hunnit sätta sig i en ny bil efter den första leasingperioden. Lojaliteten till både det körda varumärket och privatleasingprodukten är stor. Bil- och finansbranschen har tillsammans jobbat för en tydlig och konsumentvänlig hållning. Inte minst via arbetet med att lansera tydliga riktlinjer för normalt slitage, ett arbete som letts av branschens samarbetsorganisationer.

Nu börjar även privatleasing på begagnade bilar bli alltmer vanligt. När trenden för sålda begagnade bilar viker syns en ökande trend för begagnade privatleasade bilar, om än från låga nivåer. I en begagnatmarknad som blir mer och mer digital så ökar värdet av att kunna köpa mobilitet, som t ex privatleasing även på lite äldre bilar.

"Vi ser ett ökat intresse hos våra återförsäljare för privatleasing av äldre bilar. Vi har jobbat med att utveckla produkten internt det senaste året men också försökt göra det lätt att applicera produkten online i koncernens begagnat-lagersystem” avslutar Patrik Lindroth.

Kontakter

Under varumärkena Volkswagen Financial Services, Skoda Financial Services, Audi Financial Services, SEAT Financial Services, CUPRA och Porsche Finansiering erbjuds bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB, serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB och bilförsäkring med If Skadeförsäkring AB som försäkringsgivare. Volkswagen Finans Sverige är ett helägt dotterbolag inom Volkswagen Group.

Följ Volkswagen Finans Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Finans Sverige AB

Volkswagen Finans Sverige och Fleet Support fortsätter att öka inom vagnparksadministration 202312.1.2024 15:19:24 CET | Pressmeddelande

Fleet Support växer mer än marknaden och är fortsatt den aktör som ökat mest de senaste tre åren inom segmentet vagnparksadministration. Föregående år, med stor osäkerhet i vår omvärld vilket genererat den största makroekonomiska omställningen sedan 2008, avslutas med en stark portföljökning. Fokus på kvalitet i vår leverans, digitalt stöd för vagnparken och bra stöd kring minimering av miljöavtrycket upplevs mycket positivt av både befintliga samt nya kunder och är viktiga anledningar till vår ökning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye